Здраве и красота

Как да приготвяте диетични и здравословни десерти

Използвайте тъмен шоколад

16.03.2019г. / 06 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Десертите са най-големият враг на всяка диета. Любимите ни лакомства винаги успяват да ни изкушат. В резултат не само си доставяме удоволствие консумирайки ги, но това най-често се оказва и причина за прекратяване на диетата.

Какво да правим, когато ни се хапва нещо сладичко? Можем да си приготвим здравословни и диетични десерти. За да бъдат те такива е важно да съобразим съставките за тяхното приготвяне.

Вижте кои са подходящи за вашите диетични десерти.

Не използвайте пшенично брашно

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, когато искате да приготвяте диетични и здравословни десерти е да не използвате пшенично брашно. Заменете го с брашно от овесени ядки, оризово, кокосово, брашно от рожков, бадемово, тиквено, брашно от киноа, нахут. Тези брашна са здравословни, а десертите с тях стават вкусни. Може да експериментирате и да ги комбинирате.

Добавяйте плодове, за да подсладите десертите

Въпреки че плодовете и пресните плодови сокове съдържат захари, тези захари са естествени и в пъти по-здравословни от бялата и кафява захар. Добавянето на пресни плодове към рецептата ще ви позволи да намалите количеството на подсладителя, който ще ползвате.

10 рецепти за диетични десерти

Използвайте тъмен шоколад

Кой не обича шоколадови десерти? Те биха могли да бъдат вкусни и по-здравословни, ако за тяхното приготвяне ползвате черен шоколад с поне 80% съдържание на какао. Колкото по-висок е процентът на какаото в шоколада, толкова по-ниско е съдържанието на захар, което прави тъмния шоколад много по-здравословен избор от белия или млечния.

Заменете маслото с тофу или кокосово масло

Мекото сирене тофу е добър заместител на маслото. То е с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на мазнини. Друго масло, което може да ползвате за вашите здравословни рецепти е кокосовото.

Шоколадов мус с авокадо

Заменете бялата/кафявата захар с кокосова

Кокосовите продукти са все по-често използвани в кулинарията. Популярни са както заради техния вкус, така и заради това, че са по-здравословни. Кокосовата захар, известна още като палмова захар, е естествен подсладител, който се добива от кокосовото палмово дърво. Тя има по-нисък гликемичен индекс. Освен нея, може да ползвате за подслаждане на десертите ви мед или стевия.

Свързани статии

Не забравяйте за канелата и джинджифила

Канелата е чудесна ароматна подправка. Ако я обичате, не забравяйте да я направите част от вашите здравословни десерти. Тя помага за контрола на кръвната захар, ускорява метаболизма и подобрява настроението. В комбинация с полезния джинджифил ще направят десертите ви по-вкусни и интересни.

Добавете ядки

Ядките са чудесно допълнение към здравословния десерт. Бадеми, орехи, кашу... Богати са на фибри, протеини, антиоксиданти и здравословни мазнини.

Коментирай