Здраве и красота

Тиквен сок – рецепти за цялостно здраве

Как да включите лесно тиквата в менюто под формата на сок или смути

30.03.2019г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквата е на разположение през цялата година. Обръщайте ѝ внимание по-често, защото присъствието ѝ на трапезата ще ви донесе добър имунитет, красиви кожа, коса, нокти, добро зрение и още много ползи за организма.

Тиквата е една от най-здравословните храни. Освен огромното си богатство от витамини, минерали и антиоксиданти, тя е бедна на калории и много богата на фибри. Това я прави чудесна за отслабване. Направете тиквата част от менюто си през цялата година. Няма да съжалявате.

Отслабнете със супа от тиква

Каротеноидите в нея представляват фитохимикали, които подкрепят състоянието на зрението и предотвратяват някои видове рак, тъй като са антиоксиданти.

Какви разнообразни рецепти можете да използвате, за да включите тиквата в здравословния си начин на живот? Използвайте я под формата на сокове и полезни смутита. За целта трябва да имате сокоизстисквачка, която да е пригодена да изцежда сок от трудни за изстискване плодове и зеленчуци.

Тиквен сок за добро настроение и силен имунитет

  • ½ малка тиква без семките
  • 1 червена ябълка
  • ½ лимон, обелен
  • 1 щипка пресен джинджифил, обелен

Минете всички продукти през сокоизстисквачката. Разбъркайте сока и го изпийте веднага.

Всичко, което трябва да знаем за бета-каротина

Тиквен сок за здрави очи

  • 3 моркова
  • 1 жълта чушка
  • ½ малка тиква без семките
  • ½ лайм (зелено лимонче)
  • 1 щипка пресен джинджифил, обелен

Пикантен кремообразен тиквен сок или смути

Това е най-лесната за приготвяне рецепта. Необходима ви е малка тиква, нарязана на половини. Ако искате можете да я сварите. Така ще е по-мека и сърцевината ѝ ще се отдели лесно. Използвайте сърцевината за смутито, като я намачкате. Към нея добавете по избор кокосово или бадемово мляко, ¼ чаена лъжичка куркума и ¼ чаена лъжичка канела на прах.

Това смути е нискокалорично, полезно и подобрява цялостното здраве, ако се консумира всеки ден. Помага за регулиране на храносмилателната, отделителната система, намалява риска от диабет, контролира метаболитния синдром, намалява холестерола и кръвното налягане.

Коментирай