Здраве и красота

5 мощни здравословни ползи от аспержите

Защо да ги консумираме по-често

13.04.2019г. / 06 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аспержите са пролетен зеленчук, пълен с важни хранителни вещества. Не ги отминавайте на зеленчуковия щанд, защото те заслужават вашето специално внимание. Аспержите са много бедни на калории. В една чаша от тях се съдържат едва 40 калории. За сметка на това същото количество от полезния зеленчук ви носи невероятните 404 милиграма калий, 4 грама чист растителен протеин и 4 грама фибри.

В аспержите се съдържа още активното вещество аспарагин, което помага за подобряване на кръвообращението и контролиране на кръвното налягане заедно с калия.

Мощни незаменими ползи от авокадото

Кои са основните хранителни ползи от аспержите, заради които си струва да ги хапвате по-често?

Съдържат много важни хранителни вещества

Аспержите са много богат източник на витамините А, С, Е и К. Съдържат още фибри, хром, фолиева киселина, витамини от група В. Консумацията на аспержи помага за балансирането на кръвната захар и предпазва от диабет.

Полезни са в превенцията на рак

Аспержите заедно с някои други зелени зеленчуци, например авокадото, къдравото зеле, брюкселското зеле, са особено богат доставчик на глутатион. Това съединение има детоксикиращо свойство, което неутрализира свободните радикали и други канцерогенни компоненти в организма.

Пълни са с антиоксиданти

Благодарение на тези фитохимикали аспержите имат такова полезно действие в борбата с рака и стареенето. Антиоксидантите в тях забавят процесите на стареене, предизвикани от увреждащото влияние на свободните радикали.

Свързани статии

Подобряват мозъчната дейност

Благодарение на завидното наличие на витамин В12 в аспержите, те имат подхранващ за мозъка и нервната система ефект. Този витамин се бори с трудностите в когнитивната функция с напредване на възрастта. Това прави този зеленчук много добър помощник в превенцията на болестта на Алцхаймер.

Зехтин с люти чушки и здравословните му ползи

Действат като естествен диуретик

Аминокиселината аспарагин, съдържаща се в аспержите, има диуретични свойства. Тя предизвиква освобождаване от излишните течности в организма, като облекчава сърдечната дейност, понижава кръвното налягане и предпазва от инфекции на пикочните пътища и бъбреците.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )