Здраве и красота

Как да „ядем“ водата и да бъдем добре хидратирани

Добавете някои храни към менюто си

12.04.2019г. / 09 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че добрата хидратация на организма е от ключово значение за красотата и здравето на кожата, за контролиране на теглото, за добрата концентрация и т. н. Приемът на свежа вода не трябва да бъде по-малко от 2 литра на ден, а за спортуващите това количество е малко. Въпреки че знаем за полезността на водата, много хора нямат създаден навик да я пият.

Дехидратацията крие риск за здравето, затова е важно да включим в менюто и някои храни, които да ни помогнат да „ядем“ водата, освен и да я пием. Или иначе казано, хубаво е да хапваме повече храни с високо съдържание на вода, като карфиол, диня, пъпеш, домати, марули, краставици, броколи, праскови, както и:

Селъри

Лека, вкусна, подходяща за вашата диета, селъри е чудесно средство да хидратирате организма си, тъй като съдържа около 95% вода. Освен това, според проучване проведено в Университета на Илинойс, зеленчукът съдържа лутеолин – флавоноид, който има потенциал да инхибира растежа на раковите клетки. Друго американско проучване сочи, че консумацията на селъри може да намали риска от растеж на раковите клетки свързани с рака на гърдата.

Моркови

Хапвайте моркови или ги приемайте под формата на пресен сок. Те съдържат около 90% вода и осигуряват добро количество фибри, като благоприятстват и здравето на очите.

Как да използваме цветовете за отслабване

Репички

Обичаме да ги добавяме към пролетните и летни салати или да ги хапваме така. Репичките също са с високо съдържание на вода – 95%. Вкусни и хрупкави, те са известни със своя лек охлаждащ ефект, благодарение на своята приятна пикантност. Също така са здравословен източник на витамин С, фосфор и цинк, минерали и антиоксиданти, които защитават клетките и подхранват тъканите.

Киви

Знаете ли, че консумацията на киви ни осигурява повече витамин в сравнение с портокалите? Кивито е един от най-често консумираните плодове, който също може да ни помогне да бъдем хидратирани. Състои се от 85% вода и е богато на калий, също като бананите. Освен това има нисък гликемичен индекс, което означава, че няма да вдига рязко нивата ви на кръвна захар и инсулин.

15 неща, които се случват, когато спрете захарта

Картофи

Картофите са друга храна, която има голямо съдържание на вода – 80%. Те съдържат също калий, ключов минерал за поддържане на кръвното налягане. Има много разновидности на картофи, червените съдържат по-голям процент вода. Въпреки това бъдете внимателни с консумацията на тези въглехидрати, тъй като са склонни да задържат излишни течности, ако хапнем по-голямо количество от тях.

Свързани статии

Ягоди

Друг плод, освен кивито, който е добре да добавите към менюто си за хидратация са ягодите. Те имат водно съдържание 92%, което ги прави едни от най-хидратиращите плодове. Малините имат 87%, докато боровинките – 85%.

Патладжани

Патладжаните също можем да намерим в различни варианти. Те са чудесен източник на мед, витамини от група В, манган, витамин К и калий, хранителни вещества, които поддържат здравословна метаболитната, имунната и сърдечносъдова система. Разбира се, за да бъде консумацията им наистина здравословна, избягвайте да го консумирате пържен.

 

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
vatza_a@abv.bg ( преди 4 години )
на български език СЕЛЪРИ е ЦЕЛИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар