Здраве и красота

5 здравословни ползи от пресния чесън

За здраво сърце

02.05.2019г. / 07 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Пролетта е сезонът на свежите салати. Знаем че преди консумация е добре да ги накисваме във вода, за да премахнем част от пестицидите в тях (повече по темата вижте тук). Една от най-ароматните подправки, които добавяме към салати, супи, предястия, дипове е зеленият чесън. Редовната му консумация спомага за детоксикиране на тялото.

Пресният чесън има диуретично действие и благоприятства здравето на бъбреците и черния дроб. Консумацията му ни осигурява витамин С, фосфор, манган, витамини от група В, както и калций, цинк и желязо, серни съединения. Защо да го добавите към менюто си?

Засилва имунитета

Подобно на по-зрялата си форма, пролетният чесън има естествени антибиотични свойства, които го правят идеалната пролетно-лятна подправка за подсилване на имунитета. През преходните сезони, рискът от вируси и настинки е не по-малък, отколкото през зимните месеци. Добавяйте от свежия зеленчук към салатите, супите, хапвайте го и при първи симптоми на неразположение. Тъй като съдържа витамин С, който е мощен антиоксидант, това ще спомогне на тялото ви да произвежда повече бели кръвни клетки.

Левурда – за здраво сърце и детокс на тялото

Подобрява храносмилането

Чесънът има противовъзпалително действие. Когато го консумираме, той може да успокои дразнението и възпалението в червата. Така спомага за ускоряване на храносмилането и премахване на дискомфорта. За да поддържаме в баланс храносмилателната система, трябва да следим за бактериалното ѝ равновесие. Чесънът е една от полезните храни, които помагат да бъдем в баланс.

Подобрява кръвообращението

Още една добра причина да добавяте по-често пресен чесън към менюто си е това, че благодарение на витамин С в него, организмът ни усвоява по-ефективно желязото от храните, които консумираме.

Полезни храни за здравето на всеки орган

Освен това, полезният зеленчук ни осигурява и други важни минерали, които подобряват кръвообращението. Всичко това води и до синтез на повече червени кръвни клетки, което спомага за по-добрата оксигенация на тялото и по-бързо доставяне на основни хранителни вещества към всяка система.

Свързани статии

За здраво сърце

Изследванията показват, че алицинът, който е активната съставка в стария и зеления чесън, може да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол и да повиши нивата на добрия (HDL). Също така, консумацията на чесън понижава естествено високо кръвно налягане, което намалява и риска от инсулт и инфаркт.

Намалява риска от развитието на рак

Алицинът е разглеждан от специалисти и във връзка с неговия ефект върху раковите клетки. Тъй като е мощен антиоксидант, той може да помогне за облекчаване на оксидативния стрес в тялото и да намали риска от клетъчна мутация и раково развитие. Според изследователи, това се отнася не само за превенция на рака, но и за други хронични заболявания, причинени от активността на свободните радикали.

Коментирай
Свободно време