За дома

Как да почистим плодовете и зеленчуците от пестицидите?

В сезона на марулите е важно какво слагаме на трапезата си

20.04.2022г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В сезона на пресните салати и изобилието от плодове, зареждаме хладилника с полезните храни, защото знаем, че консумацията им ни прави по-здрави, енергични, помага ни да влезем във форма. Но забравяме, че закупените от супермаркетите продукти, често съдържат големи количества пестициди, нитрати.

Ето защо е важно да обърнем внимание на тяхното почистване преди да ги консумираме.

Измиване със студена вода – това е най-често срещаният начин за измиване на свежите продукти. Според специалисти от The Centre for Science and Environment около 75 – 80 % от пестицидите се премахват чрез измиване със студена вода.

Плодовете като грозде, ябълки, сливи, манго, праскови, круши, домати, спанак, зеле, изискват 2 до 3 измивания, което означава, че измиването само веднъж под течаща вода, може би не е най-добрият вариант.

Учените добавят, че не толкова температурата, колкото триенето на продуктите е от решаващо значение за премахването на остатъците от пестициди (например краставиците, тиквичките, патладжаните,  ако не ги белите).

Винаги леко потърквайте плодовете и зеленчуците с ръцете си или с помощта на твърда четка за най-малко 30 секунди.

Измийте продуктите със солена вода

Измиването със солена вода е един от най-лесните и най-рентабилни начини за премахване на някои пестициди от продуктите. В подходящ дълбок съд сипете студена вода и 1-2 супени лъжици сол. Разбъркайте и поставете желаните продукти, като ако това са например репички, ягоди, предварително премахнете листата. След 30 минути може да ги изплакнете с чиста вода и да ги консумирате.

Левурда – за здраво сърце и детокс на тялото

Може да почистите продуктите и със содена вода

Така например, за листните зеленчуци (марули, спанак, зеле кейл и други) напълнете дълбок съд с вода и добавете чаена лъжичка сода за хляб и разбъркайте добре. Потопете зеленчуците за около 30 – 40 минути, след което може да ги изплакнете с чиста вода.

Плодовете с гладка кожа, като ябълки, нектарини и череши, могат да се измият в солена баня, както зеленчуците.

За да не ускорите процеса на гниене е добре да почистите по този начин плодовете и зеленчуците непосредствено преди тяхната консумация.

Свързани статии

Използвайте разтвор от вода и оцет, за да накиснете плодове и зеленчуци

Съотношението трябва да бъде 1/2 чаша бял оцет на 2 чаши вода. Разбъркайте добре сместа, сложете в нея желаните продукти и оставете за около 15 минути. След това изплакнете обилно с чиста вода.

Избягвайте ползването на сапун или препарат за миене на съдове, тъй като те навлизат през порите на плодовете и зеленчуците.

Когато консумирате портокали, мандарини, грейпфрут, след като ги обелите е добре да измиете ръцете си, преди да ги хапнете. По обелките на плодовете също има бактерии, консерванти (за да могат да издържат дългия път от градините до нашия пазар), които ние поглъщаме, ако не измием ръцете си.