Здраве и красота

Левурда – за здраво сърце и детокс на тялото

Наричат я още див чесън

08.05.2018г. / 10 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако го срещнете из природата или видите в китна градина, ще го приемете просто за красиво цвете. Зелени листа, бели цветове. Дивият чесън, познат още като леворда*, левурда, мечи лук има колкото общи характеристики с обикновения чесън, толкова и различия.

Малко е трудно да се идентифицира тази форма на чесъна, тъй като изглежда подобно на градинско растение, буйна трева. Листата на левурдата са дълги, но доста по-широки от тези на лука и обикновения чесън. Характеризира се с подземно стебло, луковица, а според някои вкусът донякъде напомня и за лук. С листата, както и с луковиците може да овкусите супи, яхнии, маринати, пюрета и други.

Кои са ползите за здравето от консумацията на див чесън?

За левурдата се смята, че помага при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашно разстройство. Тъй като по естествен път спомага за регулиране на високото кръвно налягане, това може да намали и риска от атеросклероза, инфаркт и сърдечен удар, като по този начин се грижи за здравето на сърцето.

Топ 6 причини да ядем спанак

Антибактериалните и противогъбични съединения, намиращи се в тази по-дива форма на чесън, могат да помогнат за повторно балансиране на бактериалната флора в червата, което може да успокои възпалението, подуването, спазмите, запека и други проблеми, свързани със здравето на стомаха.

Активните съставки в дивия чесън имат способността да неутрализират активността на свободните радикали, преди да доведат до клетъчна мутация и оксидативен стрес в различни части на тялото. Това може да намали риска от развитието на рак и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания или артрит.

Други ползи за здравето от консумацията на див чесън е, че той спомага за детоксикирането на организма, подобрява имунитета, като намалява риска от настинки и вирусни инфекции, богат е на етерични масла, витамин С, магнезий, манган, желязо и други.

* Според официалния правописен речник от 2012 г., макар да се среща по-често като левурда.

Коментирай