Непрекъснато ви е хладно, дори когато на другите им е топло. Изпитвате нужда да обличате допълнителни дрехи, даже през лятото. Когато духа топъл вятър, за другите е благодат, за вас е течение, което ви кара да се чувствате настинали. Вероятно не сте просто зиморничави, както сте свикнали да се определяте. Може да има скрита причина за вашето постоянно зъзнене. Някои здравословни проблеми и медицински състояния са в основата на преувеличеното ви усещане за студ.

8 признака, че имате дефицит на цинк

Хипотиреоидизъм

Намалената функция на щитовидната жлеза предизвиква забавяне на метаболизма, респективно усещане за студ. Освен това са налице суха кожа, умора, задух, запек и покачване на теглото.

Анемия

Анемиците изпитват проблеми с усещането за топлина. При тях е налице дефицит на желязо, а вследствие на това нисък хемоглобин. При това състояние кръвта се обогатява трудно с кислород, като по този начин тъканите страдат от недостиг на важния протеин. Ето защо през цялото време ви се струва, че ви е студено, което всъщност е лъжливо усещане.

Загуба на тегло

Повечето хора, които спазват диета с намален прием на калории и са в процес на сваляне на излишно тегло, изпитват усещане за студ. Това е един от страничните ефекти на отслабването. Напълно нормално е и отшумява с постигането на резултатите и задържането на теглото, когато тялото се настройва на новата вълна.

Синдром на Рейно

Това хронично заболяване засяга кръвообращението и оросяването на крайниците, най-вече заради нарушения в капилярната мрежа. Възможно е да се чувствате измръзнали през повечето време, а пръстите на ръцете или краката ви да побеляват, губейки усещане за чувствителност. При някои хора може да се появи и болка в крайниците при напреднало и неконтролирано заболяване.

Нередовен сън

Сънят е основен възстановителен механизъм за цялото тяло. По време на съня се извършват жизненоважни процеси, обмяна на вещества и абсорбиране на определени вещества. При нередовен сън тази сложна система се нарушава. Един от ефектите е зъзненето.

Още по темата

Атеросклероза

Атеросклерозата е състояние, при което по централните кръвоносни съдове се образуват плаки, стесняващи проходимостта. Освен това стените на артериите се удебеляват и втвърдяват, което допълнително влошава функцията им. Нарушеният транспорт на вещества, както и ограничената циркулация прави усещането за студ засилено, освен че поставя здравето в риск.

3 начина за разграждане на мастните плаки

Диабет

При диабета също са налице сериозни нарушения в обмяната на веществата, като крайните вещества от метаболитните процеси също са изменени. Това заболяване причинява затруднения в кръвообращението и бъбречната функция, което също влияе на усещането за студ и топлина. Недобре контролираният диабет уврежда нервната система, което от своя страна причинява непрекъснато зъзнене.

Дефицит на витамин В12

Недостигът на този важен витамин води до анемия, а анемията, както споменахме, е една от причините за усещане за студ.