Здраве и красота

Скрити симптоми на анемия

Какво подсказва, че страдате от липса на желязо в организма

16.08.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Анемията е състояние, при което тялото не произвежда достатъчно червени кръвни клетки, необходими за преноса на кислород. Някои видове анемия възникват по рождение. При други състоянието се дължи на недостатъчна консумация на продукти с желязо и витамин В12, необходими за производството на еритроцити.

Понякога е трудно да разберем, че страдаме от анемия. Съществуват някои скрити признаци, които могат да подскажат за наличието на състоянието. Кои са те?

Недостиг на въздух и замаяност

Когато в тялото липсва достатъчно витамин В12 синтезът на хемоглобин се затруднява. Хемоглобинът е от голямо значение за свързването на клетките с кислорода. При липса на достатъчно кислород в тялото се наблюдава замаяност и недостиг на въздух. 

Тежка умора

Отново поради намаленото количество кислород клетките на органите и тъканите не могат да се захранват нормално. Оттам се получава усещане за силна и непрекъсната умора, дори рано сутрин, когато се предполага, че сте отпочинали и бодри.

Снимка: istock

Бледа кожа

Характерно за анемията е избледняването на кожата. Страдащите от липса на желязо и хемоглобин имат много бяла кожа с почти прозрачен цвят. Изглеждат болни и отпаднали, а кръвоносните им съдове прозират. 

Липсата на желязо, хемоглобин и витамин В12 пречи на кръвоснабдяването на кожата с кислород и хранителни вещества, което предизвиква бледия ѝ цвят. 

Болка и тежест в гърдите

Когато червените кръвни телца са по-малко на брой в кръвния поток, сърцето се затруднява в работата си. Това причинява усещане за гръдна болка, придружена с тежест. Тежката анемия може да предизвика и по-сериозни сърдечносъдови проблеми. 

Желание за ядене на кубчета лед

Това странно желание за ядене на кубчета лед е характерно за бременните жени, но и за страдащите от анемия.  

При липса на желязо в тялото страдащият изпитва неутолима нужда да яде странни храни, включително и предмети с нехранителен характер като кубчета лед, глина, дървени моливи, сода за хляб. Учените не са напълно сигурни от къде идват тези странни пориви. Отдават го на неистовото желание на организма да набави желязо от някъде.  

Коментирай