Здраве и красота

Закуска, която понижава кръвната захар, холестерола и теглото

Каква е тайната

09.12.2019г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора не закусват. Някои нямат време рано сутрин да се занимават с приготовления на храна. Други вярват, че закуската пречи на отслабването им, като добавя излишни калории към дневния им прием. Редица изследвания опровергават тази теория, поставяйки закуската на здравословен пиедестал. Тя е едно от най-важните хранения за деня, което я прави централна от здравословна гледна точка. Важно е обаче тя да е полезна. Консумацията на пържени яйца и бекон далеч не се вписва в тази полезна картина, която закуската трябва да представлява.

Защо овесената каша е най-добрата закуска?

Тялото се нуждае от истински есенциални хранителни вещества, за да функционира добре и за да подпомогне детокс механизмите, работещи рано сутрин. През нощта метаболизмът изразходва много запаси, за да поддържа жизнените функции, а и за да осигури енергия за следващия ден. Нивата на стрес се намаляват, което продължава и на сутринта при подходяща закуска.

Необходими са достатъчни количества чист протеин и калций, както и фибри, за да се прочистите от токсините и да имате енергия през деня. Когато това се случи, ще консумирате по-малко излишни калории през деня, ще имате стабилни нива на кръвна захар, ще насърчите топенето на мазнини и най-вече ще премахнете плаките и холестерола от кръвоносните съдове.

Прескачайки полезната закуска вие повишавате риска от по-изявен копнеж към повече и най-вече вредни калории през остатъка от деня, тъй като вероятността да прегладнеете е по-голяма.

Коя е полезната закуска, която ви дава едновременно ситост, стабилност на холестерола и кръвната захар в кръвта, и същевременно ускорява изгарянето на мазнини?

Това е вълшебна комбинация от овес, чия, канела и нектар по избор без захар.

Овесът е изключително полезен. Той съдържа всички необходими за прочистването и засищането вещества – омега-3 и 6, фосфор, калций, манган, мед и калий. Тази комбинация има противовъзпалителни и антиракови свойства, които предпазват сърцето, ставите, меките тъкани и нервната система от заболявания.

Най-вредните храни за закуска

Тази основна съставка в полезната закуска дава енергия и ситост през деня благодарение на протеините, фибрите и минералите в състава си.

Свързани статии

Съставки на вълшебната закуска:

  • 150 г овес
  • 4 супени лъжици чия
  • малко вода
  • 2 супени лъжици нектар
  • 1 чаена лъжица канела
  • малка щипка сол

Кипнете вода. В нея добавете канелата. След като заври, добавете овеса и свалете от котлона. Нека престои 5 минути във врящата вода. Прецедете от водата. Сложете всички съставки с блендер. Изпийте смутито веднага.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
portokalka ( преди 4 години )
34 rate up comment 0 rate down comment
DIABETIK ( преди 4 години )
S TAZI ZAKUSKA STE FALIRAM MNOGO BARZO.STIGA S TEZI GLUPOSTI. XLEB SIRENE I DOMAT PO-DOBRE ZVUCHI..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 1 rate down comment
Пешо от Чукурово ( преди 4 години )
Таа закуска дето я давате,за маймуните ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар