Здраве и красота

Как да отслабнем лесно и безопасно?

10 начина да успеем и да задържим теглото

10.05.2019г. / 07 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пет килограма само за седмица! Колко пъти сте чували това гръмко обещание като заглавие на поредната „вълшебна“ диета, която ще ви направи да изглеждате като модел на Victoria's secret само за седмица. Диетите с бързи резултати често са вредни. Типичен пример за това, според диетолога и автор на книгата „All off! Keep it all off!“ Жаклин Ландън, е нисковъглехидратната диета. При нея резултатите идват бързо и доста по-лесно, тъй като няма мащабно ограничение на храни и намален прием на калории, а изключване само на въглехидратите.

Невероятни суперхрани за отслабване (галерия)

Загубата на излишно тегло става лесно и бързо, но в момента, в който се върнете към консумацията на въглехидрати, ефектът на йо-йо ви връхлита. Освен това тя смята, че изключването на важни хранителни вещества от менюто има негативни дългосрочни ефекти върху здравето и обмена на вещества в организма.

Ако искате да ускорите загубата на тегло, Ландън препоръчва да се внимава с храната, която ядете, най-вече онази, която не е предназначена за вас – дояждането на остатъците от храна на децата, почерпки и междинни закуски в офиса и други подобни.

Ето кои са основните механизми, които според нея помагат за отслабване и задържане на теглото:

1. Яжте повече зеленчуци постоянно.

Не ги включвайте само в някои от храненията. Наблегнете на тях. Не се притеснявайте от това дали са сладки или солени. Фибрите, минералите и растителните протеини в тях ще ви помогнат да се детоксикирате и да свалите излишното тегло.

2. По-полезна закуска.

Закуската е важно хранене за деня. Тя трябва да съдържа здравословна комбинация от протеини, мазнини и въглехидрати, както и много фибри.

3. Ограничете солта.

Солта винаги е пречка за здравословното отслабване и поддържане на баланса. Тя предизвиква задръжка на течности, вследствие на което трупането на мазнини се улеснява.

4. Пийте повече кафе.

Кафето е антиоксидантна напитка, която има диуретично действие и потиска възпаленията в организма. Все пак, под повече кафе не трябва да се разбира повече от 1-2, максимум 3 чаши на ден чисто кафе без захар, мляко и сметана.

5 метода за отслабване, които не действат

5. Откажете се от сладките напитки.

Соковете и газираните напитки са враг на тънката талия. Заместете ги с чай, кафе, вода, най-много газирана вода, но натурална без допълнително обогатяване.

6. Правете упражнения с минимум 2,5-килограмови гирички.

Упражненията с тежести са важни за укрепване на мускулатурата и стимулиране на изгарянето на повече мазнини.

7. Яжте пикантни храни.

Пикантните храни повишават вътрешната температура, което ускорява изгарянето на мастната тъкан. Те са естествени антиоксиданти, които потискат стареенето и възпаленията.

Свързани статии

8. Спете достатъчно.

Безсънието повлиява негативно метаболитните процеси и ги забавя. Когато спите редовно, пълноценно и по едно и също време, организмът контролира циркадния си ритъм, като осигурява достатъчно енергия за сметка на мазнините.

9. Разхождайте се.

Най-естественото движение, за което човешкото тяло е създадено с изправения си стоеж, е ходенето. Разхождайте се енергично всеки ден минимум по 40 минути, за да подсилите метаболизма и да подобрите кръвообращението.

Магнезият помага в процеса на отслабване

10. Яжте съдържащи вода плодове и зеленчуци.

Не само пиенето на вода е важно. Консумацията ѝ също. Наблегнете на плодове и зеленчуци, съдържащи големи количества вода, като диня, ябълка, чушки, пъпеш, ананас, артишок, целина, грозде, аспержи, червени боровинки. Всички те стимулират извеждането на излишните течности от тялото, като заедно с тях отстраняват и токсините.

Коментирай