Здраве и красота

8 хранителни елемента, спомагащи за забременяване

Добавете ги към менюто си

15.05.2019г. / 08 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Създаването на живот е най-удивителното нещо, което прави човешкото тяло. То е свързано с редица процеси, преди и след, които протичат в женския и мъжки организъм. Ако правите опити за бебе, вероятно вече сте потърсили информация относно това как да подготвите тялото си за новия живот.

Едни от първите промени включват преразглеждане начина на хранене, подобряване на физическата активност, елиминиране на лошите навици (доколкото е възможно), обогатяване на менюто с някои хранителни елементи, които повишават шанса за зачеване.

Такива са витамин D, цинк, фолиева киселина, както и:

Витамин С

Един от най-добрите антиоксиданти е витамин С. Според учени, той се свързва пряко с подобряване на ДНК на сперматозоидите, като същевременно и подобрява качеството на спермата. Витаминът е важен и за намаляване риска от спонтанен аборт, но също така и ако жената приема медикаменти за повишаване на овулацията.

Бета каротин

Бета каротинът е фитонутриент, който спомага за регулирането на хормоните, както и намалява риска от спонтанен аборт. Него може да си набавите чрез консумацията на моркови, пъпеш, кашкавал, сладки картофи, спанак, броколи.

Как пчелният прашец помага за забременяване?

Витамин Е

Още един незаменим антиоксидант, който играе ключова роля за подобряване на плодовитостта и при двата пола, също така и при инвитро оплождане.

Витамини от групата В

Една добра причина да не допускате дефицит на тези важни витамини е, че те подпомагат яйчниците да отделят яйцеклетка по време на овулация. В частност, витамин В6 повишава нивата на прогестерон, който е важен за задържане на плода. Витамини от група В може да си набавите и чрез консумацията на нахут, пълнозърнести храни, листни зеленчуци, месо и яйца.

6 храни, с които да облекчите неразположенията

Омега-3 мастни киселини

Едни от най-полезните хранителни елементи. Приемът чрез храна или под формата на хранителна добавка, спомага за намаляване на възпалението в организма, което би могло да намали шансовете за забременяване. Също така омега-3 мастните киселини подобряват и качеството на спермата, качеството на цервикалната слуз, която е необходима, за да може семенната течност да достигне до яйцеклетката. Не на последно място, допринасят за баланса на репродуктивните хормони.

Коензим Q10

Свързваме този ензим с красотата и младостта на кожата, но той има и редица други ползи, като това да се грижи за здравето на сърцето. Той може да бъде и вашата здравословна добавка за подобряване на плодовитостта и при двата пола. Коензим Q10 може да се намери под формата на хранителна добавка, но има и храни, които го съдържат като риба, месо, пшеничен зародиш.

Свързани статии

Желязо

Ако правите опити за зачеване, не бива да допускате дефицит на този минерал, забременеете ли също. Дефицитът му се свързва с появата на анемия. Ниските нива на желязото преди бременност могат да доведат до липсата на овулация. Добавете към менюто си повече месо, яйца, риба, фасул, домати, цвекло, броколи, спанак, тиква и пълнозърнести зърнени храни.

Селен

За представителите на силния пол, селенът е изключително важен за качеството на спермата. При жените антиоксидантът играе съществена роля в защитата на зараждащия се плод от спонтанни аборти или дефекти, запазвайки структурата на хромозомите.

Важно! Преди прием на хранителни добавки, се консултирайте със специалист.

Коментирай