Здраве и красота

3 важни съвета за здравословен джогинг в летните жеги

Как да тичаме правилно без да застрашим тялото си

18.06.2019г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дългоочакваните пролет и лято са два от най-любимите сезони на милиони хора по света. Приветливото време и разлистващата се природа са благодатен момент за разходки и дейности навън. За бегачите това е моментът, в който ще излязат от залата, където цяла зима са тичали на пътеката и най-после ще се насладят на любимия си джогинг на открито.

6 причини да замените тичането със скачане на въже

Тичането през лятото обаче може да се окаже истинско предизвикателство заради жегата. Ако живеете в район с по-висока влажност, това е още по-голям проблем, с който организмът трябва да се справи по време на тренировката ви.

Какво можете да направите, за да бъде джогингът ви ефективен, полезен и здравословен в летните жеги?

Облечете се подобаващо

Ако през зимата сте носили спортен екип от изкуствена материя, през лятото това е възможно най-лошият избор, който можете да направите. Найлоновите дрехи трябва да бъдат заменени с изцяло памучни. Те попиват потта и помагат за естественото изпаряване на потта и охлаждане на тялото. Ако носите екип за спорт от изкуствени материи през лятото повишавате многократно риска от топлинен удар, с който организмът ви ще се сблъска.

Също така е важно да изберете различни от черното цветове. Черният цвят поглъща много повече ултравиолетови лъчи, което води до прегряване и повишена радиация в тялото.

За предпочитане е да не носите обикновени очила, тъй като при падане могат да наранят очите ви. Вместо тях носете специален визьор, който да обхваща главата ви. Той не пада така лесно от главата и същевременно предпазва очите от вредните слънчеви лъчи.

Свързани статии

Хидратирайте се добре и приемайте достатъчно електролити

В жегата тялото губи много повече течности и соли, важни за транспорта на нервни импулси в тялото, достигащи до всички мускули. За да не допускате да се стига до тези опасни загуби, пийте повече вода по време на тичане, а преди и след джогинг яжте храни, богати на калий и натрий.

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?

Не се претоварвайте, бъдете търпеливи

Когато времето навън е хубаво имаме чувството, че имаме сили да обиколим света, тичайки. Една доста често срещана грешка е пресилването, което води до опасно изтощение и загуба на течности. Обезводняването по време на джогинг в лятната жега е опасно състояние, което може да доведе до някои усложнения.

За да бъде тичането полезна тренировка при високи температури навън, не се пресилвайте. Дайте време на тялото си да се аклиматизира към условията. Не забързвайте темпото преждевременно, а постепенно.

Коментирай