Здраве и красота

8 причини за акне при възрастни

Какво предизвиква този проблем след пубертета

27.05.2019г. / 06 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето при възрастните възниква по много различни причини. Медицината все още не е напълно наясно за всичките механизми, предизвикващи този неприятен кожен проблем, характерен за тийн възрастта. Ето че и възрастните могат да страдат от акне, което се различава по своя характер от това при подрастващите, а и причините за него са различни. Ето някои от тях.

1. Хормони.

Женските хормони се променят през целия менструален цикъл от ден 1 до настъпването на следващата менструация. Най-често пъпките при възрастните зрели жени в репродуктивна възраст излизат около цикъла. Обикновено хормоналното акне при възрастните се получава по брадичката и около нея. Причината е в повишаването на прогестерона, който стимулира секрецията на себум.

12 природни метода за премахване на белези от акне

2. Стрес.

Акнето при възрастните се влияе и от нивата на стрес в организма. Стресовите хормони се намесват в баланса на ендокринната система, като провокират появата на акне и неговото влошаване. Кортизолът и андрогените (мъжките хормони) са в основата на проблема с акнето при възрастните, които се повишават при високи нива на стрес в тялото.

3. Телефонът.

Телефонът е носител на много бактерии, които директно се допират до лицето ви, когато използвате телефона. При недобро почистване на лицето, запушване на порите и секреция на себум, добавянето на бактерии от телефона върху лицето прави проблема още по-голям.

4. Гени.

В много случаи е генетично заложено дали ще се отключи дадено заболяване или не. Акнето също може да е генетично предопределено, особено при проблеми с имунната система или ако е налице автоимунно заболяване.

5. Пот.

Изпотяването, особено обилното такова, създава благоприятни условия за развитие на бактерии по кожата, които се разнасят лесно чрез дрехите и ръцете. Ако пипате лицето си често, това също създава условия за акне и възпаления.

6. Козметични и почистващи продукти.

В много случаи акнето при възрастни се получава при употреба на определени козметични и измиващи продукти, които влияят зле на кожата. Добавените оцветители, подобрители, аромати могат да предизвикат възпаления и запушване на порите на кожата. Така се създават условия за развитие на бактерии, от които впоследствие трудно ще се отървете.

8 мощни натурални средства при акне

7. Прекомерно измиване на лицето.

Кожата все пак има нужда от естествените си масла и някои полезни бактерии. Когато премивате лицето, то губи способността си да се предпазва от болестотворните микроорганизми. Освен това пресушаването на кожата също е предпоставка за поява на акне, защото кожата става уязвима, нацепена, раздразнена, лющеща се.

8. Стискате пъпките преди да са „узрели“.

Стискането на пъпките е напълно противопоказно. Още по-зле обаче е, когато започнете да ги чоплите преди да са готови за изстискване. В такива случаи се образуват обширни болезнени участъци с подутини и червенини, които възпаляват и околните тъкани, а проблемът става още по-задълбочен.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 4 години )
Свободно време