Здраве и красота

Защо денят за лакомства е опасен, ако сте на кето диета?

Уврежда кръвоносните съдове, съобщава изследване по темата

06.06.2019г. / 07 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кетогенната диета е една от най-популярните диети в момента, но тя е и сред най-трудните за следване, тъй като предполага коренна промяна в храненето в дългосрочен план и превръщането му в начин на живот. Ето защо за мнозина е изключително трудно да се откажат от любимите десерти и сладки лакомства до края на живота си (или поне докато са на кето режим) и затова си позволяват „ден за лакомства“ или „свободен ден“ от диетата, в който да си похапват каквото си поискат.

Дори някои звезди, като Хали Бери например, която страда от диабет, се кълне, че свободният ден ѝ помага да се чувства добре. В дългосрочен план обаче ясни и категорични доказателства за това липсват.

Яжте мазнини, за да се отървете от мазнините!

Съмненията произтичат от скорошно изследване от февруари 2019 година, публикувано в Nutrients, което показва, че „денят за лакомства“ веднъж седмично по време на кетогенна диета предизвиква сериозни увреждания на стените на кръвоносните съдове.

Изследването е малко (проведено само върху 9 човека), което все още не е пълно доказателство за опасностите, които внезапното нарушаване на режима на кетоза причиняват, но е сериозен знак, на който да се обърне внимание.

Как учените са разбрали за ефектите от внезапното нарушаване на кето диетата върху кръвоносните съдове?

В изследването участие са взели деветима здрави човека, които били помолени да изпият разтвор от 75 г глюкоза, както при стандартен тест „обременяване с глюкоза“, който се използва за установяване и проследяване на диабет тип I и II, метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

След обременяването с глюкоза хората били подложени на кетогенен режим на хранене в продължение на една седмица. Диетата била съставена от 70% мазнини, 20% протеини и 10% въглехидрати. Това време било достатъчно, за да накара телата на участниците да „разчитат“ на кетоните за производство на енергия вместо на въглехидратите, както е в нормалния режим на хранене.

Седем дни след поставянето в режим на кетоза, телата на участниците не са напълно адаптирани към новия режим на хранене и отделяне на енергия, констатират учените. Процесът на кетоза в пълния ѝ вид настъпва по-късно. Точно в този момент обаче на участниците била дадена нова порция глюкоза, която да имитира „деня за лакомства“ или почивния ден от диетата, както бихте направили, ако се храните по този начин сами.

След серия от кръвни тестове, при които учените анализирани различни кръвни и здравни показатели, те установили поява на сериозни възпаления и колебания в глюкозния толеранс на участниците.

Изследователите открили доказателства за увреждане на ендотелните клетки, които изграждат стените на кръвоносните съдове. Те били увредени при всички пациенти.

Какво се случва в тялото ни, когато гладуваме?

„Ендотелните клетки са изложени на влиянието на всичко, което циркулира в кръвообращението“, казва главният автор на изследването Джонатан Литъл, асистент професор в Университета Оканаган на Британска Колумбия, Канада. Резкият скок в нивата на глюкозата, още повече при хора, които дълго време не са консумирали въглехидрати или са консумирали в силно ограничени количества, е пагубен за клетките, тъй като увеличава оксидативния стрес и ги уврежда, възпрепятствайки техните функции.

Дългосрочните негативни ефекти от този процес са твърде неясни на този етап. Констатираните увреждания на клетъчно ниво са твърде краткотрайни и са регистрирани в рамките на 60-те минути, в които глюкозата в кръвта е оказвала своето влияние на клетъчно ниво. Необходими са още изследвания, които да обхващат по-дълъг период на въздействие при различни хора в различно здравословно състояние.

Източник: everydayhealth.com

Коментирай