Земният бадем, наричан още чуфа, е жълто-оранжева на цвят ядка, която всъщност не е точно ядка, а по-скоро годен за ядене клубен (издължена и уголемена структура на някои растения, като картофите, морковите, богата на хранителни вещества).

Размерите на така наречените ядки са колкото тези на нахута, но са по-сбръчкани и сладки на вкус. Леко наподобяват вкуса на кокоса.

9 здравословни ползи от патладжана

Богатството на хранителни вещества в тези ядки е впечатляващо. Заради тях тази култура се отглежда от векове в Египет, където е част от народната медицина.

Какво съдържа земният бадем?

Той е богат на фибри, протеини, мазнини, малко въглехидрати, витамин Е, желязо, фосфор, витамин С, магнезий, цинк, калий, калций. Някои изследвания показват, че ако чуфата бъде оставена да покълне преди да бъде консумирана, нейните хранителни стойности и влиянието на антиоксидантите в нея се засилват.

Съдържащите се в нея антинутриенти, като фитати, оксалати, сапонини и танини оказват положително влияние върху абсорбцията на хранителните ѝ вещества от червата.

Ето кои са някои от основните здравословни ползи на чуфата:

Подобрява храносмилането

Земният бадем е изключително богато наситен с фибри, които подпомагат храносмилането. Неразтворимите фибри помагат за редовното изхождане и стимулират движението на червата. В чуфата се съдържа и устойчиво нишесте, вид фибра, която подхранва добрите бактерии в червата, играейки роля на пребиотик. Освен това земният бадем има свойството да спомага секрецията на ензими в червата, които намаляват газовете, лошото храносмилане и диарията.

Намалява кръвната захар

Високото съдържание на фибри помага и в контрола на кръвната захар. Те подпомагат абсорбацията на глюкозата, като предпазват клетките от трупане на мастна тъкан. Това става чрез подобряване на инсулиновата толерантност на клетките.

Още по темата

Подобрява сърдечносъдовото здраве

В земния бадем се съдържат много мононенаситени мастни киселини, които понижават холестерола и триглицеридите в кръвта. Това подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от инфаркт и инсулт, предпазва от хронични сърдечносъдови заболявания.

10 здравословни ползи от мангото

В чуфата се съдържат и много аминокиселини, най-вече аргинин. Той стимулира сърдечносъдовото здраве, като участва в естествени процеси на разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

Стимулира имунната система

Земните бадеми имат свойството да неутрализират някои болестотворни бактерии, които причиняват сериозни инфекции при хората. Сред тях са ешерихия коли, стафилококи, салмонела.

Противовъзпалителните и антибактериални свойства на чуфата помагат за подобряване и улесняване на работата на имунната система.