Здраве и красота

9 причини да ядете зеленолистни зеленчуци всеки ден

За какво са полезни

10.06.2019г. / 06 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зелените листни зеленчуци имат много хранителни качества, заради които им се полага специално място на трапезата. Те не трябва да са рядкост в менюто ни, а да присъстват в него всеки ден, защото носят множество витамини, минерали, антиоксиданти, флавоноиди, фибри. Цялата тази палитра, а и още хранителни вещества, правят зеленолистните зеленчуци незаменими в нашата здравословна диета.

Ето някои от най-важните причини да похапвате зелени зеленчуци всеки ден:

Мъжко сексуално здраве

Цинкът, който се съдържа в зеленолистните, е в завидни количества. Този минерал е важен за продукцията и здравословното състояние на сперматозоидите. До голяма степен мъжкото полово здраве зависи от цинка и поради тази причина е добре тези зеленчуци да присъстват в мъжкото меню ежедневно.

10 зеленчука, които предизвикват подуване и газове

Полезни са срещу сърдечносъдови заболявания

В зелените листни зеленчуци се съдържа и калий, който контролира кръвното налягане. Този минерал има свойството също така да регулира сърдечния ритъм, както и да контролира нервните импулси, инервиращи сърцето и кръвоносните съдове.

Полезни са за очното здраве

Лутеинът в зелените зеленчуци е в доста завидни количества, който е много полезен за очите. Той подобрява зрението и участва в превенцията на различни дегенерации на ретината и макулата, които водят до слепота. Още важни за зрението хранителни вещества в зеленолистните зеленчуци са зеаксантин, алфа- и бета-каротин, алфа липоева киселина. Заради тях си струва да ядете пресни зелени зеленчуци по-често, ако не всеки ден.

Защита срещу инфаркти, атеросклероза, хронични сърдечни заболявания

Атеросклерозата представлява втвърдяване и удебеляване на стените на важни кръвоносни съдове, като аортата. Това прави качественото придвижване на кръвта силно затруднено, вследствие на което сърцето също страда. Работата му бива възпрепятствана и рискът от инфаркт драстично се увеличава.

Витамините от група В, както и фолатите и лутеинът в зелените зеленчуци допринасят рискът от атеросклероза да се понижи.

Предпазват от остеопороза

Зеленолистните, като например спанакът и къдравото зеле, съдържат много големи количества алкални минерали, като калций и магнезий. Тези два минерала помагат на тялото да се справи с възпаленията, подобряват здравината и плътността на костите и зъбите.

Борят се срещу рака

Благодарение на противораковите си свойства, зеленолистните зеленчуци са подходящо допълнение в менюто, което предпазва клетките от канцерогенни процеси. Тези си свойства зелените зеленчуци дължат на зеаксантина, алфа липоевата киселина, бета-каротина, които са мощни антиоксиданти.

5 причини да ядем тъмнозелени листни зеленчуци всеки ден

Мощни са срещу диабета

Зеленолистните са полезни почти срещу всякакви заболявания, но срещу диабет са особено подходящи. Те са бедни на калории, съдържат голямо количество фибри и не предизвикват резки повишения в кръвната захар, тъкмо обратното. Затова са изключително полезни както в превенцията, така и в контрола на диабета.

Почистват лимфната система

Лимфният поток се движи бавно. Ето защо при някои страдания е налице бавен отток на лимфата. За да подпомогнете лимфния отток, похапвайте зелени листни храни всеки ден.

Ускоряват отслабването

Благодарение на голямото количество фибри в зелените листни зеленчуци, отслабването и ускоряването на метаболизма е по-лесно.

Коментирай
Здраве и красота