Здраве и красота

5 изненадващи навика, които повишават риска от диабет

Кои са те

13.06.2019г. / 10 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Генетичните фактори, храната, която ядем и това дали сме физически активни или водим заседнал начин на живот са част от определящите фактори за това дали сме склонни да отключим диабет или не.

Освен тях съществуват и някои наистина неочаквани навици, които повишават риска от опасното заболяване. Много често не си даваме сметка, че те биха могли да са свързани с нивата на кръвната ни захар, но е факт. Кои са тези навици, с които трябва да внимаваме?

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Комбинирате зеленчуци, съдържащи нишесте с прости въглехидрати

Нишестените зеленчуци са полезни в облекчаването на някои здравословни проблеми и състояния. Те също помагат и в отслабването, тъй като съдържат фибри и нишесте, които са трудно обработваеми и предотвратяват преяждането.

Въпреки това този тип нишестени въглехидрати, комбинирани с прости въглехидрати повишават нивата на кръвната захар доста, а и много рязко, което е истински шок за клетките. Един такъв пример за изключително лоша комбинация са картофите с ориз. Тя изстрелва кръвната захар до небето.

Не пиете кафе

Пиенето на кафе има своите немалко ползи, като превенцията на диабета е една от тях. Антиоксидантите в кафето допринасят в борбата с коварното заболяване. Проучвания на учени от Харвард установяват, че хората, които пиели до 6 кафета на ден имали с до 33% по-нисък риск от диабет тип II.

Свързани статии

Не ядете пробиотици

Храните, богати на естествени пробиотици като ферментиралите храни и киселото мляко, са естествени източници на полезни бактерии, които регулират здравословното състояние на стомашно-чревния тракт. А това от своя страна намалява риска от диабет.

Кожни проблеми – симптоми на диабет

Неактивни сте

Заседналият начин на живот повишава драстично риска от диабет тип I и II. За да намалите този риск е необходимо да противодействате на обездвижването с редовни упражнения по 30 минути всеки ден.

Не си набавяте нужното количество слънчева светлина

Здравословното дозиране на поемането на слънчева светлина има множество ползи за организма. То отключва секрецията на серотонин, хормонът на щастието. Освен това нивата на витамин D се повишават, което намалява риска от рак. Според изследване, публикувано в endocrine.com, дефицитът на витамин D повишава риска от отключване на диабет.

Коментирай
Свободно време