Здраве и красота

Консумацията на този хранителен продукт ускорява остаряването

Коя е храната, която предизвиква стареене?

20.06.2019г. / 07 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната има силата да облекчава някои болки, да регулира различни дисбаланси, да подмладява или състарява.

Един хранителен продукт със сигурност предизвиква ускоряване на стареещите процеси в тялото и той е захарта.

Кои продукти състаряват кожата?>>

Просто казано, продуктите с добавени захари влошават цялостното здраве, особено това на кожата, сърцето, нервната система, панкреаса.

Добавените захари причиняват напълняване. С нарастването си мастната тъкан започва да функционира като допълнителен ендокринен орган, намесващ се в хормоналния баланс. Това причинява сърдечносъдови заболявания, резки покачвания в нивата на инсулина и захарта, състаряване на кожата и влошаване на здравето ѝ, възпаления в различни части на тялото, разпад на колагена и еластина, които са основни за младия изглед на кожата.

Части от тялото, които първи издават остаряването ви>>>

„Захарта сама по себе си не състарява кожата. Но храните, съдържащи големи количества захар в каквато и да е форма повишават гликемичния индекс. Това предизвиква скок в нивата на инсулина. Поддържането на нездравословни нива на инсулин в кръвта причинява възпаления в цялото тяло“, смята доктор Даян Мраз Робинсън, дерматолог от Кънектикът, в свое интервю пред sheknows.com.

Свързани статии

“Именно тези възпаления предизвикват разпада на молекулите на колагена и еластина.“ С други думи, причината кожата и телата ни да се сбръчкват и увисват е в разрушаването на тези два така важни протеина в тялото, „благодарение“ на захарта.

Хронично високите нива на инсулин, които се наблюдават при инсулинова резистентност, диабет тип II, метаболитен синдром, висок индекс на телесна маса, предизвикват още зачервяване по кожата, грубост, сухота, акне, гнойни пъпки, бръчки, лунички.

4 типа стареене на кожата>>>

За да противодействате на този омагьосан кръг, премахнете добавените захари от менюто си. Наблегнете на полезните въглехидрати и не забравяйте да ги комбинирате с полезни протеини и мазнини.

Коментирай