Здраве и красота

Пийте овесено мляко за здраво сърце и добро зрение

Вкусната напитка е богата на фибри

03.07.2019г. / 16 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прясното мляко е един от най-често консумираните продукти. Можем да го заместим с ядкови млека, като мляко от кашу, орехово, лешниково, бадемово, соево, оризово, конопено. Всички те имат чудесен вкус, осигуряват ни важни хранителни елементи и са подходящи за нашата диета. Не бива да пропускаме и още един вид – млякото от овесени ядки.  

Какви са неговите предимства и ползи за здравето?

Внимание! Овесеното мляко може да няма добра поносимост от всеки. Някои видове млека съдържат добавени захари, могат да не бъдат безглутенови, да предизвикат подуване на корема. Преди да закупите желания от вас продукт, запознайте се с характеристиките му. 

Съдържа фибри 

Редовната консумация на фибри, може да намали риска от появата на запек. Благодарение на фибрите, нашето тяло успява да усвои храната много добре. В червата ни има полезни бактерии, наречени пробиотици.

Когато консумираме храни, богато на фибри, ние им осигуряваме храна. Този процес подпомага храносмилането. Пробиотиците се грижат нашата храносмилателна и имунна система да е в баланс. 

Закуска с кефир – полезна за червата и за отслабване

За отслабване

Едно то предимствата на храните, които съдържат фибри е, че те ни осигуряват ситост за по-дълъг период от време. Тъй като овесеното мляко съдържа фибри, неговото усвояване отнема повече време. Така приемаме по-малко калории и успяваме да се разделим с излишните килограми. 

Помага на сърцето

Овесеното мляко съдържа бета глюкани, които вид водноразтворими фибри. Когато приемаме чрез храната, те спомагат за намаляване нивата на лошия и повишаване на добрия  холестерол.

Както знаем, поддържането на високи стойности на лошия холестерол, повишава и риска от сърдечни заболявания. От друга страна, със здравословно меню, редовна спортна активност и консумация на малко от овесени ядки, може да се погрижим за здравето на сърцето. 

Растителен източник на калций

Още една добра причина да добавите към менюто си мляко от овес е, че то е растителен източник на калций, който е важен за здравето и функцията на костите.

Също така, минералът подпомага здравето на сърцето, намалява  риска от остеопороза, рак, мускулни неразположения, възпаления на червата и други. 

Здравословни заместители на кравето мляко

Подпомага зрението

Един от най – важните витамини за здравето на очите е витамин А. Дефицитът на витамина, увеличава риска от зрителни проблеми. В комбинация с витамини В, Е, желязо, калций, цинк, които се съдържат в полезната напитка, витамин А се грижи за здравето на очите ни, намалявайки риска от дегенерация на макулата. 

Не на последно място, овесеното мляко спомага за детокс на организма. 

Коментирай