Здраве и красота

Как да се справите със забавения метаболизъм след 30?

3 прости правила

19.08.2019г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След 30-ата годишнина нещата започват да се променят за всяка жена не само откъм психологическата страна на зрелостта, но и от здравословна гледна точка. Вече не сте на 20 и вероятно го усещате по много различни начини. Един от тях е постепенното забавяне на метаболизма. Ако през 20-те си години сте могли да отслабнете с няколко килограма за 2-3 седмици, сега нещата вероятно не стоят така и това е нормално. С напредване на възрастта процесите на обмяна на веществата забавят скоростта си.

4 истини за любовта, които всяка жена трябва да научи преди 30>>>

Това не означава, че не можете да промените този факт. Напротив. Можете да опитате да се съобразите с новостите в тялото си, да се приспособите към тях и да се преборите със забавения си метаболизъм. Как? Много просто.

Раздвижете се

Ако досега сте разчитали на естествено бързия си младежки метаболизъм, нещата на 30 стоят по малко по-различен начин. Ще ви се наложи да започнете да тренирате, ако досега не сте го правили. Не е нужно да се впускате в тежки изтощителни тренировки. Достатъчно е постоянство в упражненията и ще се чувствате далеч по-добре.

Променете начина си на хранене

За да се справим с наднорменото тегло обикновено първото, което правим, е да намалим калориите, които приемаме. Това може да предизвика тъкмо обратния ефект в дългосрочен план, защото организмът забавя още повече метаболизма, за да компенсира липсата на достатъчно калории за енергия, което ви поставя в омагьосания кръг на глада и наднорменото тегло въпреки усилията.

Какво никога да не казвате на необвързана жена в 30-те й години>>>

Свързани статии

Онова, от което можете да лишите тялото си съвсем спокойно и без угризения са преработените храни, десертите, захарите, изкуствените подсладители, пържените храни, газираните напитки, трансмазнините. Ако свикнете да живеете без тях ще се убедите колко по-лесно ще накарате метаболизма си да заработи в ритъм отново.

Спете достатъчно

С напредване на възрастта сънят също страда. Стрес, работни, професионални и лични ангажименти се трупат на плещите ви с всеки изминал ден. Отговорностите, които имате на 30 не могат да се сравняват с онези, които сте имали на 20. Ето защо сънят често бива нарушен.

30 житейски правила за жени>>>

Ако направите всичко по силите си, за да си върнете здравия непробуден сън, ефектът върху тялото, здравето и фигурата ви ще се отрази видимо. За нормалния метаболизъм е необходим повече сън, който да подпомогне процесите на обмяна на веществата, които тялото не може да извършва правилно при отсъствие на достатъчно часове сън.

Коментирай