Здраве и красота

6 храни, с които да облекчите някои неразположения

Някои от тях са ни любими

15.07.2019г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Внезапна болка, неразположения, които продължават с дни... Разбира се, че се нуждаем от консултация с лекар. След като преминем определени тестове ни се назначават и нужните медикаменти. Хубавото е, че има и естествени методи за облекчаване на някои неразположения, които може да са допълващи към основната ни терапия. Вижте кои са.

Парче черен шоколад при болки в гърлото

Ако страдате от кашлица или усещате, че гърлото ви е възпалено, хапнете си черен шоколад. Избирайте винаги такъв, който е с високо съдържание на натурално какао. Според специалисти, какаото съдържа противовъзпалителни агенти и затова може да облекчи неразположението.

3 летни напитки за повишаване на имунитета

Ако страдате от главоболие, пийте повече вода

Експертите препоръчват да се пие не по-малко от една чаша вода на всеки 2 часа. Защо водата помага? Леките главоболия и тежките мигрени, често могат да бъдат предизвикани от дехидратация.

Когато балансът на течности и електролити в тялото е нарушен, системите не функционират правилно. Консумацията на достатъчно вода помага за рехидратирането и облекчаване на главоболието.

Куркума при възпаления в тялото

Възпаленията в тялото могат да бъдат причина за различни състояния, които да нарушат нашия ритъм. Куркумата е подправка, която е особено популярна и широко използвана в алтернативната медицина. Тя има силни противовъзпалителни свойства, които се дължат на основната съставка в нея – куркумин.

Вълшебствата на куркумата за здравето

Куркума може да добавяте в ястията, да си приготвяте златно мляко или да приемате под формата на капсули като хранителна добавка (преди това се консултирайте с лекар).

Куркумата има благоприятно действие при болки в ставите, диабет, лошо храносмилане, акне и други.

Ароматни етерични масла при стрес и главоболие

Неслучайно ароматните етерични масла са част от ароматерапията. Те ни помагат да намалим нивото на стрес, да облекчим главоболието. Важно е да се отбележи, че поради своята концентрация, могат да причинят кожни раздразнения, ако се нанасят директно върху кожата, затова е добре да се комбинират с други масла, като кокосовото. Как да облекчите стреса и главоболието?

Храни, които образуват газове (галерия)

Насладете се на аромата. Капнете няколко капки върху памучен тампон и го поднесете под носа си. Също така може да си купите ароматна лампа или да си направите отпускаща вана, към която да добавите от маслата.

Ако нямате вана, добавете няколко капки от маслото към душ гела си. Кои масла ще ви помогнат? Доверете се на аромата на масло от лавандула, мента, розмарин, лайка.

Пийте чай от мента при зъбобол и стомашни неразположения

За облекчаване на зъбобол, изплакнете устата си с охладена отвара от мента, може да сдъвчете на засегнатата страна и няколко свежи листа от мента. Ментата има естествени обезболяващи свойства, но също така действа и антибактериално. Помага и при стомашни неразположения.

Английска сол при ставни болки

Английската сол е богата на магнезий, който регулира над 300 ензима в тялото и помага системите му да работят правилно. Също така помага за елиминиране на токсините, стреса и възпалението.

Ако имате вана у дома, добавете към нея 2 чаши от солта и се накиснете за 15 минути. Може да ползвате купа или леген за накисване на по-малки стави, просто добавете към количеството вода в тях 1 чаша английска сол.

 

Коментирай