Здраве и красота

Ароматерапия за всяко помещение в дома

Кои са най-подходящите аромати

04.08.2019г. / 06 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аромати от душгела, козметиката, която ползваме, парфюма, който нанасяме всеки ден... Сякаш не можем да си представим живота си без уханието им. Но как ухае домът ни? Етеричните масла за ароматни лампи и дифузери, свещи, ароматни клечки... Кои са най-подходящите аромати за всяко помещение в дома, вижте в следващите редове.

За антрето

Това е първото помещение, в което влизаме и което би трябвало да ни накара да се чувстваме уютно и приятно. Това важи и за гостите, които посрещате в дома си. Точно както всеки детайл от дизайна на антрето, така и ароматът в него трябва да е прецизно подбран.

Ароматите, които ще оставят усещането за топлина, ще ви помогнат още с влизането да елиминирате стреса, са ванилия, грейпфрут, босилек, лимон, а за студените месеци – канела, карамфил.

Как най-популярните цветове влияят на емоциите ни

Всекидневната

В нея се събираме с близки, приятели, вечеряме. В това помещение на дома трябва да се чувстваме спокойни. Необходими са ни аромати, които да ни действат стимулиращо, ведро, приятно. Заложете на лавандула, лимон, чаено дърво, шотландски бор.

Кухнята

Лимоновите или цитрусови масла работят най-добре в помещения като кухнята, а причината е, че оставят усещането за чистота и свежест. Може да комбинирате тези аромати с мащерка, босилек, сладък портокал и шотландски бор. Но не забравяйте и за топлите аромати, които ни карат да се чувстваме уютно, като мандарина, канела, мента, карамфил.

Помещението, в което не отглеждаме растения, а трябва

Спалнята

Ароматите създават усещания, настроения. Ако искате да се отдадете на романтика и интимност с любимия човек, обградете се с ванилия, сандалово дърво и роза или иланг-иланг.

Техните ухания ще ви накарат да се чувствате еуфорично, любовно. Когато искате да релаксирате и да имате спокоен сън, успокояващо ще ви подейства лавандулата.

Билки за всяка система в тялото

Банята

Тук също е важно какъв ефект искате да постигнете с ароматите. Да ви ухае на свежо, да се разсъните по-лесно сутрин или да релаксирате, докато си взимате душ/вана. Аромати като лимон, чаено дърво, евкалипт и лавандула, ще оставят усещането за чистота. За енергичен старт на деня заложете на грейпфрут, розмарин и нотка на мента. Лавандулата е за пълен релакс. Тъй като банята е помещение, в което влагата е постоянна, за предпочитане е да не ползвате в нея дифузер, а ароматни свещи или лампи.

 

Коментирай