Здраве и красота

10 причини да ядете грозде по-често

За ползите от този сочен и сладък плод

13.08.2019г. / 07 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Есента наближава, а с нея и сезонът на много плодове и зеленчуци. Гроздето е едно от тях. То е един от най-сочните и сладки плодове, които мнозина обожават. Но то заслужава специално място на трапезата ни по-често не само заради вкуса си, но и заради многобройните ползи за здравето, които има. Ето някои от тях.

Гроздето помага в контрола на теглото

Въпреки сладостта си, гроздето е с нисък гликемичен индекс и малко калории. Освен това в него се съдържат много антиоксиданти, някои от които действат като ускорители на метаболизма. В една чаша грозде се съдържат приблизително 100 калории.

Многобройните ползи за здравето от райската ябълка>>>

Гроздето е много добър източник на витамин К и С

Витамин С е мощен антиоксидант, който подобрява оздравителните процеси в клетките на тялото и помага за абсорбирането на желязо, което е важно за жените. Витамин К пък заздравява костите и подобрява тяхната плътност. В гроздето се съдържат диетични фибри, протеини, витамини от група В, калий, мед, манган. Този плод не съдържа никакви растителни мазнини. В 1 чаша се съдържат само 27 грама въглехидрати.

Гроздето е плод с противовъзпалителни свойства

Както всички други плодове и зеленчуци, съдържащи антиоксиданти, така и гроздето има противовъзпалителни свойства, които предпазват клетъчните мембрани от различни увреждания. Консумацията на 1-2 чаши грозде на ден намалява възпалителните процеси в клетките и предпазва тъканите от влиянието на различни химични вещества от външната среда, както и това на свободните радикали в тялото.

Полезно е за сърцето

Антиоксидантите в комбинация с голямото количество витамини С и К са суперполезни за сърцето и кръвоносните съдове. Освен че премахват оксидативния стрес, тези и други компоненти в гроздето подобряват кръвообращението и намаляват кръвното налягане.

Полезно е и за кожата

Хапвайте грозде всеки ден, защото то прави кожата блестяща, еластична и по-млада. Освен това, според някои изследвания, този плод има известен принос и в предпазването на кожата от ултравиолетовите лъчи. Освен гроздето, храните, които имат подобен ефект са диня, ядки, маслини, риба, киви, горски плодове.

9 невероятни ползи от пресните смокини>>>

Гроздето подобрява работата на мозъка

В гроздето има завидно количество полифеноли, които стимулират работата на мозъка и нервната система, заедно със сърдечносъдовата. Тези антиоксидантни съединения играят съществена роля в намаляването на оксидативния стрес в нервната тъкан, което намалява риска от отключване на невродегенеративни заболявания с възрастта.

Намалява риска от диабет

Някои от антиоксидантите в гроздето играят роля и в превенцията на диабет, най-вече като държат нивата на кръвната захар стабилни, което се отразява добре на метаболизма.

Хидратира тялото

Тъй като гроздето съдържа много течности в състава си, неговата консумация доставя допълнителни количества вода на тялото. Добрата хидратация е важна не само за сиянието и гладкостта на кожата, но и за правилното протичане на процесите в клетките и тъканите.

Редовната консумация на грозде намалява риска от рак

Много видове рак са свързани с влиянието на свободните радикали. Храните с високо съдържание на антиоксиданти винаги са добре дошли в превенцията срещу рак, защото се борят именно с тези злокачествени процеси в клетките.

7 невероятни ползи от ананаса>>>

Пиенето на вино също е полезно

Както е известно, виното има невероятни ползи, когато се консумира с мярка. След ферментацията полифенолите оказват благотворно влияние върху сърдечносъдовата и нервната система, освен това намаляват стреса.

Коментирай
Свободно време