Здраве и красота

Пийте кефир при акне, висока кръвна захар и за здрав стомах

За какво още е полезна ферментиралата напитка

19.08.2019г. / 07 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Той се използва от хиляди години в различни култури, а днес можем да си го приготвим сами или да го купим от близкия супермаркет, биомагазин. Кефир – вкусен, полезен, наричан още тибетската гъба на дълголетието. Ферментиралата млечна напитка се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна, които са мощна комбинация от бактерии и дрожди (ако имате непоносимост към млечни продукти, може да консумирате и други видове кефир, които не съдържат лактоза като воден кефир).

Редовната консумация на кефир се грижи за здравето на сърцето, контролира нивата на кръвната захар. Още няколко добри причини да го включите:

За силен имунитет

Кефирът е богат на много съединения и хранителни вещества, сред които биотин, фолиева киселина и пробиотици, важни за укрепването на имунитета и защита на клетките. Тибетската гъба ни осигурява пробиотик, който е специфичен само за нея, наречен Lactobacillus Kefiri. Той заедно с другите полезни бактерии възпрепятства растежа на вредните бактерии и повишава имунитета. Кефирът доставя на организма ни и съединението кефиран, което е неразтворим полизахарид, с доказани антимикробни свойства, намаляващ холестерола и кръвното налягане.

Нисковъглехидратни храни, подходящи за отслабване (галерия)

За по-здрави кости

Знаем, че недостигът на калций излага на риск здравето на костите ни. Хубавото е, че кефирът е богат на този важен минерал, както и на биоактивни съединения, които помагат за усвояването на калций от организма, намаляващи костната дегенерация. Не на последно място, тибетската гъба съдържа едно от тях – витамин К2, който подпомага усвояването на калций, плътността и здравината на костите. Не на последно място, тибетската гъба съдържа фосфор, калций, магнезий, витамин D.

Закуска с кефир – полезна за червата и за отслабване

Поддържа в добро здраве храносмилателната система

Стрес, нездравословно хранене, прием на антибиотици и други. Това са само част от факторите, които могат да доведат до дисбаланс в храносмилането и да увеличат риска от стомашно-чревни заболявания. Ето защо е важно да включим в ежедневното си меню пробиотични храни, които подпомагат здравето на храносмилателната система, като кефира. Неговите пробиотични съединения помагат за възстановяването на чревната флора.

5 хранителни комбинации, които се борят мощно с възпаленията

Помага при алергии

Според някои специалисти алергичните реакции се проявяват в отговор на липса на полезни бактерии в червата. Изследвания показват, че различни форми на алергия и астма, свързани с възпалителни проблеми в тялото, могат да бъдат подтиснати, благодарение на живите микроорганизми в кефира.

Мед от рапица и неговите ползи за здравето

Подобрява състоянието на кожата

Знаете ли, че около 80% от имунните клетки се намират в храносмилателната система. Когато тя е в дисбаланс, се нарушава естествения баланс на кожата, което причинява различни кожни проблеми като акне, псориазис, обриви и екземи.

От друга страна кефирът осигурява на храносмилателната система полезни бактерии, като по този начин влияе и на състоянието на кожата. Учени смятат, че кефиранът в кефира спомага за по-доброто заздравяване на кожни наранявания и рани.

По материали от draxe.com

Коментирай