Здраве и красота

Суперхрани за баланс на хормоните

За повече здраве

05.09.2019г. / 13 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хормоните играят важна роля в човешкото тяло, за нашето настроение, телесно тегло, важни процеси, които протичат в организма. Затова е важно за техния синтеза на хормони да е балансиран, тъй като и най-малкият дисбаланс може да доведе до проблеми със забременяване, покачване на телесно тегло, промени в настроенията и т.н. От друга страна, има суперхрани, които могат да ни помогнат естествено да се погрижим за тялото си, като:

Добавете към менюто си кокосово масло

Кокосово масло е суперхрана, която съдържа лауринова киселина, която е известна, че подпомага възстановяването на кожата, но също така и поддържа правилния синтез на хормони. Добавяйки това ценно масло към вашия хранителен режим, помагате на тялото да създаде една бариера срещу вредни бактерии, но също така ще повишите и вашите енергийни нива.

Не на последно място, ако се опитвате да отслабнете, кокосово масло помага за подобряване на метаболизма. 

Джинджифилов чай с куркума и неговите ползи за здравето

Хапвайте повече броколи 

Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, имат способността да регулират половите хормони, особено естрогена. Този хормон е от съществено значение за женското здраве и особено за репродуктивната система. Но когато в организма се наблюдава излишък на естроген, това може да повиши риска от наддаване на тегло, влошаване на предменструалния синдром и дори поява на остеопороза.

Според специалисти, консумацията на някои храни, като броколи, може да помогне за регулиране синтеза на естроген. 

Пийте кефир при акне, висока кръвна захар и за здрав стомах

Не забравяйте за авокадото

Авокадото е чудесно за диета, но и не само, тъй като осигурява богатство на организма от полезни мазнини и важни хранителни вещества, като калий, витамин Е, фолиева киселина, фибри, магнезий, както и витамини от групата В, които са необходими за регулиране на нивата на хормоните.

Свързани статии

Редовната консумация на авокадо, спомага за по-добрата абсорбация на важните витамини и минерали от другите храни. Затова не пропускайте да го добавяте към салати, сандвичи, смутита. 

Доверете се на наровете

Нарът е чудесен плод с редица ползи за здравето (повече за него може да прочетете тук), една от които е да регулира синтеза на хормони. Плодът съдържа пуникова киселина, която има противовъзпалителни свойства. Освен това, прогестерона и фитоестрогените, които се съдържат в семената на плода, насърчават плодовитостта, намаляват симптомите на предменструалния синдром, регулират менструалните цикли.

Коментирай