Здраве и красота

Признаци на дефицит на витамин К

По какво да познаем, ако имаме недостиг на важния елемент

02.09.2019г. / 16 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин К е съществен за здравето. Той участва в регулирането на клетъчния синтез и растеж, здравето на костите и тяхната плътност, функцията на големите кръвоносни съдове. Този витамин се набавя от определени храни, като жълтъци, свинско, говежди черен дроб, гъши дроб, масло, сирене, пилешко, броколи, едамаме, тиква, нар, листни зеленчуци. 

Витамин К е мастноразтворим витамин, затова неговото усвояване изисква консумация на полезни мазнини, чрез които тялото да го абсорбира правилно. 

Признаци на дефицит на витамин B12>>>

Какви са признаците на дефицит на важния витамин К, за които да внимавате?

Порезните рани и драскотините не зарастват 

Характерно за недостига на витамин К е обилното продължително кървене и незарастването на раните. Също така е възможно обилната менструация да се дължи на дефицит на витамин К, кървене от носа, кръв в изпражненията, кървящи венци. 

Загуба на костна плътност и здравина 

Витамин К играе съществена роля в здравето на костите и зъбите. Ако те са станали по-чупливи, причината може да се дължи на недостатъчно количество витамин К в организма. 

Сърдечносъдови заболявания 

Когато нивата на витамин К са ниски, калцият се депозира в меките тъкани вместо в костите. По този начин се засягат сърцето и кръвоносните съдове, което може да доведе до коронарна болест на сърцето, втвърдяване на стените на артериите и повишен риск от хронични бъбречни заболявания заедно със завишена опасност от инфаркти и инсулти.

4 признака на дефицит на хранителни елементи>>>

Артрит 

При ниски нива на витамин К, костите и ставите не получават достатъчно минерали, от които имат нужда. Може да се развие остеоартрит, свързан с дефицита на този важен витамин. 

Имате глутенова непоносимост или цьолиакия 

Хората със стомашно-чревни проблеми и разстройства, метаболитен синдром или други нарушения в обмяната на веществата могат да страдат от дефицит на витамин К заради неговата затруднена абсорбция. Сред тези състояния са фибрози, улцерозен колит, панкреатит, синдром на раздразненото черво, обструкция на тънките черва. 

Прием на антибиотици 

Някои антибиотици могат да нарушат абсорбцията на витамин К, убивайки полезните бактерии, чрез които той се усвоява. 

Лекарства за потискане на жлъчен сок

Ако приемате медикаменти, които понижават холестерола и намаляват секрецията на жлъчен сок, това може да е в основата на дефицита на витамин К.

Признаци, че страдате от дефицит на калций без да подозирате>>>

Коментирай
Здраве и красота