Здраве и красота

Неща, които се случват в тялото, ако спрете изкуствените подсладители

Много храни и напитки ги съдържат

30.08.2019г. / 06 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Много хора се опитват да премахнат захарите от храненето си и заради това се обръщат към изкуствените подсладители. Замяната на едните вещества с другите обаче далеч не е здравословно решение. Тялото привиква към изкуствените съставки и реагира по много различни негативни начини. Най-честият страничен ефект е напълняването, тъй като изкуствените подсладители носят неколкократно повече празни калории и повишават нивата на кръвната захар.

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете консумация на всякакви изкуствени подсладители?

Адвантам – новият заместител на аспартама>>> 

Ще намалите теглото си

Наред със захарите, преустановяването на всякакви продукти, съдържащи изкуствени подсладители ще ви помогне да намалите обиколката на талията. Ако вместо заместители, които залъгват апетита ви за сладко, наблегнете на храни, които са с нисък гликемичен индекс, съдържат по-големи количества полезни протеини и мазнини, както и бавно разградими въглехидрати, теглото ви определено ще "тръгне" надолу. Това се случва благодарение на поддържането на стабилни нива на инсулин в кръвта. 

Гладът за сладко ще изчезне 

Когато спрете да се храните с наситени добавени прости захари, както и като изключите храните и напитките с изкуствени подсладители, рецепторите ви ще спрат да изпращат сигнали към мозъка за недостиг на тези вещества. По този начин постепенно гладът за сладко утихва, което неминуемо ще подобри здравословните ви показатели заедно с теглото ви.

Ще намалите риска си от диабет

Абсолютен мит е, че изкуствените подсладители са безопасни и не повишават кръвната захар. Тъкмо обратното. Повечето от тях, като аспартам и ацесулфам К, са около 500 пъти по-сладки от обикновената захар. Това провокира секреция на инсулин от панкреаса в особено големи размери. Клетките в тялото не са чувствителни към този инсулин, което повишава риска от диабет тип 2 с около 67%. Това сочи изследване от 2009 година, публикувано в Diabetes Care, пише rd.com.

Ацесулфам K – още една позволена отрова>>>

Може да страдате от главоболие 

Главоболието се появява не толкова заради внезапното спиране на изкуствените подсладители, а най-вече на газираните и енергийни напитки, съдържащи големи количества кофеин освен подсладители. 

Състоянието на чревната ви флора ще се подобри 

Здравословното състояние на полезните бактерии в червата е от водещо значение за общото здраве. От чревната флора зависят стотици процеси в тялото, включително метаболитни, имунни, хормонални. Според изследване от 2013 година, публикувано в Journal of Toxicology and Environmental Health, отказването от изкуствените подсладители в диетата намалява риска от наднормено тегло и подобрява състоянието на колониите полезни бактерии в червата. 

6 от най-вредните храни, които трябва да избягвате>>>

Коментирай