Здраве и красота

Как да свалим кръвното без медикаменти?

Натурални начини за влияние върху стойностите на кръвното налягане

13.09.2019г. / 10 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Борбата с високото кръвно* е от съществено значение за превенцията на сърдечносъдови заболявания и инциденти. Неконтролираното кръвно налягане е сред водещите причини за инфаркт и инсулт в световен мащаб. Неговото редовно проследяване и контролиране е задължително, особено ако сте диагностицирани с хипертония.

Топ 10 причини за поява на високо кръвно налягане>>>

Медикаментите са основна част от начините за понижаване и нормализиране на стойностите на кръвното налягане. Съществуват и природни методи за контрол на стойностите му, като ограничаването на солта в храната е само част от тях.

По какви начини можете да въздействате на кръвното си налягане, освен с медикаменти?

Разхождайте се

Дори съвсем малко упражнения на ден оказват огромно влияние. Ако по една или друга причина не можете да тренирате активно или да се упражнявате, разходките са добър начин да въздействате положително върху кръвното налягане. Започнете с 10-минутна разходка с бърза крачка, като с течение на времето постепенно увеличавате времетраенето до 30 минути или 1 час.

Заложете на калия

Калият е важен за кръвното налягане минерал. Той има свойството да понижава стойностите му и да контролира функцията на нервната система, пряко свързана със сърдечносъдовата. Наблегнете на храната, богата на калий за сметка на тази, в която се съдържа повече натрий. Натриевата трапезна сол е един от най-големите врагове на нормалното кръвно налягане.

Хранителни елементи, които понижават кръвното налягане>>>

Не пропускайте приема на медикаментите си

Ако кардиологът ви е преценил, че се налага медикаментозен контрол на кръвното налягане, в никакъв случай не трябва да пренебрегвате предписанието му. Взимайте редовно таблетките в предварително предписаното време и количество, за да сте сигурни, че сърцето ви работи нормално.

Включете повече черен пипер в ястията си

Черният пипер има невероятното свойство да намалява натурално стойностите на кръвното налягане. Когато посягате към солницата си припомнете, че всъщност трябва да посегнете към мелничката за черен пипер. Той ще ви помогне да намалите кръвното с няколко пункта.

Винаги избирайте паркомясто далеч от входната врата

Това е метафора, която ще ви помогне да се движите повече. Ако се придвижвате с автомобил, вероятността да увеличавате заседналия си начин на живот с още няколко часа на седмица, е по-голяма. Затова, когато шофирате, не се старайте да паркирате непосредствено до мястото, към което отивате, а си оставяйте разстояние, което да извървите пеша.

Ленено семе

Лененото семе е също толкова добър приятел на кръвното налягане, колкото черния пипер. То е изключително богато на омега-3 мастни киселини, които са есенциални за работата на цялата сърдечносъдова система, не само за кръвното налягане. Добавяйте го към менюто си всеки ден.

Полезни напитки при високо кръвно налягане>>>

Заменете кафето с чай

Според изследване, публикувано в „Journal of Nutrition, Health, and Aging“, всяка чаша чай на ден помага за намаляването на систоличното кръвно налягане с до 2 пункта, а диастоличното – с 1 пункт. Можете да си позволите по 2-3 чаши билков чай на ден, за да се насладите на повече от неговите ползи.

* Статията има информативен характер и не заменя консултацията с лекар. 

Коментирай