Наричат го тихият убиец – високото кръвно налягане. Според световната здравна организация, сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смъртност в световен мащаб. Диабет, затлъстяване, вредни навици, хипертония, са само част от факторите, които излагат на риск здравето на нашето сърце. В следващите редове ще се фокусираме върху 4 полезни напитки, които е добре да консумирате, ако страдате от високо кръвно.

Сок от ананас

Свеж, вкусен, ананасовият изстуден сок ще утоли жаждата ви по всяко време на деня. Но за да има наистина здравословен ефект, важно е той да е приготвен от пресен плод, а не да купувате соковете в кутии, които са с добавени захари и овкусители. Как точно сокът от ананас помага при високо кръвно?

Екзотичният плод съдържа добри количества от важния минерал калий, който помага за елиминирането на излишния натрий от организма и по този начин отпуска кръвоносните съдове. Според някои експерти, сокът от ананас също е много добър за справяне с високите стойности на лошия холестерол.

Храни и напитки, които да избягвате при високо кръвно

Сок от червено цвекло

Червеното цвекло е кореноплоден зеленчук с изключителни ползи за здравето. Може да си го приготвяте на салата, като гарнитура, но е чудесен и за фреш. Ако страдате от високо кръвно налягане, добавете го към менюто си.

Консумацията на сок от червено цвекло стимулира образуването на азотен оксид, който спомага за отпускането/разширяването на кръвоносните съдове, което спомага за регулиране на високото кръвно.

Чай от хибискус

Чаят е една от най-полезните напитки, при високо кръвно също. Какво ще кажете за чаша наситен с аромат и цвят чай от хибискус. Ако искате да поддържате добри стойности на кръвното и да намалите риска от сърдечни заболявания, пийте редовно от него. Многобройни проучвания показват, че хибискусът спомага за предпазването на кръвоносните съдове от увреждането на вредните свободни радикали.

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Зелен чай

Идеален за подобряване на метаболизма, зеленият чай ни осигурява важни антиоксиданти, които помагат за поддържането на здрави кръвоносни съдове. Също така има свойствата да намали тревожността и стреса. Фактори, които могат да повлияят на кръвното ни налягане.

В допълнение, добавете към салатите си качествен ябълков оцет. Универсалната кисела течност може да помогне за облекчаване на възпалението, свързано с високото кръвно налягане и сърдечните заболявания.