Здраве и красота

7 неща, които се случват в тялото, когато си легнете гладни

Положителни и отрицателни ефекти

18.09.2019г. / 12 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обилното хранене на вечеря не е препоръчително от здравословна гледна точка, защото пречи на редица функции и механизми в тялото. Преяждането късно вечер е сред водещите причини за наднормено тегло и проблеми със съня, както и за редица заболявания, като диабет например. Но да си легнете съвсем гладни също има своите странични ефекти. За да ги избегнете е важно да хапвате нещо леко и полезно на вечеря. То трябва да е балансирано, така че да можете хем да не сте гладни, хем да са минали поне 3-4 часа от храненето до заспиването.

Здравословни състояния, които са причина за постоянен глад

Ето какво се случва с тялото, когато си легнете гладни.

Безсъние

Ако си легнете без да сте вечеряли, а последното ви хранене е било на обяд например, това може да ви накара да заспите много трудно или да се будите често през нощта. Безсънието заради глад се дължи на факта, че празният стомах изпраща сигнали на мозъка, че организмът се нуждае от „гориво“. Мозъкът от своя страна блокира секрецията на мелатонин, хормон на съня. Това пречи на здравословната нощна почивка.

Може да напълнеете

Знаем, че не трябва да злоупотребяваме с храната вечер, особено с калоричната. Затова и много хора се опитват да отслабнат именно като се въздържат от вечерята. Това обаче крие рискове, защото прегладняването ви кара да поглъщате още повече храна на следващия ден. Така може да се окажете с неочаквано наднормено тегло въпреки усилията за отслабване.

Защо е полезно чувството на глад

Друг проблем се оказва и внезапният скок на кръвната захар на сутринта след дълготрайно гладуване. Това крие риск не само от повишаване на телесното тегло и мазнините в организма, но и от диабет.

Може и да отслабнете

Според някои изследвания, като например това, публикувано в Cell Metabolism, учени откриват, че един от потенциалните положителни ефекти от заспиването на гладен стомах е отслабването. Учените смятат, че не по-малко драстични сокове в кръвната захар могат да се забележат при лягане след преяждане, които са също толкова опасни за метаболизма, както и заспиването на съвсем празен стомах.

Според изследването, 12-часовият интервал между вечерята и закуската ускорява метаболизма и помага в отслабването. Също така важно е да се спазват принципите на здравословното хранене, които включват полезни продукти.

Може да регулира графика ви на хранене

Лягането на празен стомах не е единствено вредно. Както споменахме, то може да има и положителни ефекти. Един от тях е установяването на график за хранене. Ако сте гладни преди лягане, това може да ви накара да се будите, да спите неспокойно през нощта, да сте по-нервни, да погълнете обилна закуска. Ако закуската ви се състои от фибри и протеини, това няма да е проблем за теглото и здравето ви. Наблягането на здравословните хранителни вещества в менюто ви помага за ускоряването на метаболизма и поддържането му.

Силен глад по време на бременност – защо?

Може да имате лошо настроение

Гладът предизвиква спад в ендорфините, отговорни за доброто настроение. Ако системно си лягате гладни, това може да ви накара да сте кисели през целия ден, да нямате желание да работите и да разговаряте с хората около себе си.

Може да нямате енергия

Тялото ни използва храната за енергия не само през деня, но и през нощта. То непрекъснато изгаря калории, за да извърши всички сложни процеси на разпад на хранителните вещества, използвайки ги в различни направления. Това се случва и докато спите. Ето защо, ако си легнете на празен стомах, може да възпрепятствате осъществяването на някои жизненоважни функции в тялото. Това ще доведе до изтощение на сутринта, защото организмът ви е изгорил калории от запасите ви, за да осъществи необходимите процеси.

Защо не трябва да заспивате гладни?

Може да изгубите мускулна маса

Именно по тази причина, че тялото прави всичко възможно да извърши важните процеси вътре в себе си, то взима нужните калории от мускулите. По този начин има голяма вероятност да изгубите част от мускулния си обем, което води до мускулна слабост и лесна уморяемост.

Коментирай
Свободно време