Здраве и красота

Коварни симптоми, подсказващи за запушена артерия

Важно е да им се обръща внимание с цел навременна превенция

21.09.2019г. / 13 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запушването на главен кръвоносен съд, каквито са артериите, може да има смъртоносни последици. Основен рисков фактор са сърдечносъдовите заболявания и предразположеността към сгъстяване на кръвта. Един от показателите, които биха могли да подскажат за това са стойностите на тромбоцитите в кръвта при изследване на пълна кръвна картина.

Храни, свиващи кръвоносните съдове – защо да ги избягвате

Много често страдащите от запушена артерия не знаят за състоянието си. Запушването може да се случи внезапно и да създаде животозастрашаваща ситуация, но може и да протече безсимптомно за дълго време.

Все пак има някои коварни симптоми, които подсказват, че има вероятност да страдате от запушване на централен кръвоносен съд. Кои са те?

Еректилна дисфункция

Въпреки че изглежда твърде косвен, този признак може да подсказва за това опасно състояние. Ерекцията се случва благодарение на увеличено кръвоснабдяване в пениса. Когато то е възпрепятствано може да настъпи еректилна дисфункция.

Болка в прасеца при ходене

Ако сте диагностицирани с атеросклероза или пушите цигари, вероятността да почувствате този симптом не е малка. Може да се обърка с крампа и заради това в много случаи опасното състояние се пропуска в самото му начало.

Причини за лесна поява на синини по тялото

Схваната челюст

Този симптом на запушена артерия се проявява най-често при жени. Наподобява ангина, болезнено и раздразнено гърло, затруднения в отварянето на челюстта, усещане за схващане, дискомфорт. С течение на времето се разпространява към врата, шията, главата по нервен път.

Болка в долната част на гърба

Болките в тази област на гърба и кръста невинаги са причинени от схванати мускули, вдигане на тежести или травми. В някои случаи се дължат на запушен съд, който блокира кръвообращението и снабдяването с кислород и вещества на тъканите, което предизвиква болка.

Кафето подпомага функцията на кръвоносните съдове

Тютюнопушене

Дори да не страдате от никакви сърдечносъдови заболявания и повишен сърдечносъдов риск, ако сте пушачи, това само по себе си увеличава опасността от запушване на артерия. Тютюнопушенето причинява атеросклероза, стеснение на съдовете и сгъстяване на кръвта. Това създава риск от образуване на тромб, който да запуши централен съд.

Коментирай