Здраве и красота

Естествени методи за облекчаване на киселини

Потискат рефлукса и намаляват парещата болка в гърдите

03.05.2022г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако страдате от киселини значи знаете колко мъчителен и влошаващ начина на живот може да е киселинният рефлукс. За съжаление, много хора страдат от това състояние, което им пречи да се наслаждават на любимите си храни и напитки, както и да спят спокойно.

За какво може да подсказва хълцането?

За да помогнете на тялото си да се справи с киселините, трябва да промените някои навици в начина си на живот. Можете да си помогнете и с помощта на природни средства. Ето какви.

Изпийте чаша вода

Един от най-лесните начини да потиснете връщането на киселини е като изпиете чаша вода. Тя помага на червата и стомаха да работят по-добре и премахва паренето при рефлукс. Добре хидратираната храносмилателна система работи по-добре.

Променете позата по време на сън

Ако сте вечеряли късно, това носи риск от поява на киселини през нощта, които да нарушат съня ви. Първо, не се хранете късно вечер, особено с тежки храни, ако страдате от рефлукс. Второ, можете да промените позата по време на сън. Повдигнете възглавницата си, за да предотвратите навлизане на стомашни киселини в хранопровода и легнете настрани, а не по гръб.

Практикувайте техники за правилно дишане

В йогата и медитацията има техники, които подобряват и балансират дишането. Това помага да отпуснете мускулатурата на хранопровода и да стегнете кръгообразния мускул (свинктер) в основата му, който отделя стомаха от хранопровода.

Скрити симптоми на гастрит (галерия)

Избягвайте храни и напитки, провокиращи киселини

Сред тях са шоколад, кафе, пикантни храни, подправки, пържени храни, много мазни храни, киселинни храни, като домати например.

Направете средиземноморската диета свой начин на хранене

Средиземноморската диета е богата на морски продукти, зехтин, маслини и е базирана предимно на пресните плодове и зеленчуци. В нея няма тежки мазнини и пържени храни, които да влошат киселинния рефлукс.

Свързани статии

Намалете телесното тегло и яжте малки порции

Ако страдате от наднормено тегло, то със сигурност може да предизвика рефлукс или да влоши вече съществуващия такъв. Най-напред е важно да отслабнете, а след това да свикнете да се храните често на малки порции. Така храносмилателната система успява да се справи с постъпилата в нея храна по-лесно и качествено.

Яжте кисело мляко

В киселото мляко има завидни количества калций и магнезий. Тези минерали са много важни за овладяването на киселинния рефлукс. Освен това, киселото мляко е алкална храна, която противодейства на киселините и ги неутрализира.

5 причини да пием вода с лимон за здраве

Чай от женско биле

Тази билка помага в потискането на киселините. Чаят от нея образува филм по стомашната лигавица, като по този начин намалява количеството отделена киселина. Можете да пиете по една чаша чай от женско биле 20 минути преди всяко хранене за най-добър ефект.

Коментирай