Здраве и красота

Заболявания, за които зъбите могат да подскажат

Обръщайте внимание на всяка промяна

27.09.2019г. / 08 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка част от човешкото тяло може да подскаже за нередност в друг орган или система. Организмът е свързан в една неразривна цялост, където дисбалансът на едно място оказва своето влияние върху друго. Ако обръщаме повече внимание на всяко изменение, което ни направи впечатление, ще можем да реагираме навременно при възникнал здравословен проблем.

Зъбите са една такава част от тялото, която с промените в състоянието си може да подскаже за здравословен проблем в друга област от организма.

Грижа за чувствителните зъби в няколко стъпки

За какви заболявания могат да подадат сигнал нашите зъби и венци?

Диабет тип 2

Червените, подути и кървящи венци са най-явният признак на пародонтоза – хронична бактериална инфекция на венците, една от водещите причини за загуба на зъби. Милиони хора страдат от пародонтоза в целия свят. Тя обхваща както възрастни над 60-годишна възраст, така и все по-млади хора.

Ако състоянието на венците ви се влошава още повече, това може да е сигнал за отключен диабет тип 2, който е неконтролиран. Високите нива на кръвната захар усложняват състоянието на венците, влошават и засилват кървенето и подуването. Колкото по-неовладяно е състоянието на венците, толкова повече расте рискът от инфаркти, инсулти, сърдечносъдови заболявания, възпалителен отговор от имунната система.

Киселинен рефлукс

Зъбите ви може да подсказват, че страдате от киселини или така наречената гастроезофагеална рефлуксна болест, при която стомашни киселини навлизат в хранопровода и причиняват увреждания в него и устната кухина. Усеща се пареща болка и лош, горчив вкус в устата. Ако зъбите ви се развалят с бързи темпове, това може да е вследствие на влиянието на тези киселини.

Бързо избелване на зъбите в домашни условия

Стрес

Високите нива на стрес предизвикват всякакви реакции от страна на нервната система, които в някои случаи човек трудно може да контролира. Например, при тревожност и безпокойство можете да скърцате със зъби или да ги стискате силно в съня си, което да доведе до тяхното увреждане.

Ниска костна плътност

Ниската костна плътност е главната причина за поява на остеопороза. Зъбите също могат да подскажат, че страдате от това заболяване, ако започнат да се чупят и рушат без да сте сдъвкали нещо особено твърдо.

Автоимунно заболяване

Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване, при което организмът образува автоантитела срещу жлезите с външна секреция, най-вече слъзните, потните и и слюнчените жлези. Ако забележите, че в устата ви не се образува слюнка, дъхът ви е много лош заради това, може да сте отключили това автоимунно заболяване.

Как да дезинфекцирате четката за зъби

Цьолиакия

Според National Institutes of Health, денталните специалисти могат да помогнат, ако пациентът страда, но не знае от какво. Зъбите могат да подскажат за състоянието, при което имунната система реагира и атакува червата при консумация на глутен. Това предизвиква пожълтяване на зъбите или поява на кафяви петна по тях.

Коментирай
Здраве и красота