Здраве и красота

Вредни навици, които предизвикват запушване на порите

Или как сами влошаваме състоянието на кожата си

04.01.2022г. / 16 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не само спането с грим може да предизвика запушване на порите на кожата на лицето. Много на пръв поглед нямащи пряка връзка с този проблем навици могат също да причинят запушване на порите, което да доведе до по-сериозен кожен проблем, например акне. Често обаче не си даваме сметка за вредните си навици в ежедневието ни, които може да са в основата на проблемната ни кожа.

Как да се борим ефективно с черните точки по кожата

Тютюнопушене

Опасностите от пушенето, за които всички хора знаят, са свързани най-вече с рака на белия дроб. Те обаче далеч надхвърлят това заболяване и могат да са в основата на редица други здравословни проблеми, в това число влошеното състояние на кожата.

Спане в мръсни чаршафи

Замисляли ли сте се колко често перете спалното си бельо? Смяната му веднъж седмично може да се окаже недостатъчна хигиенна мярка срещу проблемната кожа и запушените пори. Секрецията на себум през нощта насища чаршафите. В комбинация с мъртвите клетки, бактериите и триенето в тъканите по време на сън, кожата може да се възпали, появата на запушени пори да предизвика възпаления на черните точки и достигането до гнойни пробиви.

Пипате лицето си често

Докосването на лицето е вреден навик, който може да създаде условия за бактериални инфекции по кожата. Пипането на лицето е допустимо само след измиване на ръцете с антибактериален сапун.

3 тоника за мазна кожа, които свиват порите

Слънчеви бани

Да се печете на плажа може да е любимото ви занимание през лятото, но то може да стои в основата на проблемната ви кожа. Когато се печем обикновено нанасяме слънцезащитен крем за предпазване от вредните UV-лъчи. Дълготрайното стоене на слънце обаче провокира повишено изпотяване и отделяне на себум от кожата. Лепкавата смес, която се получава при тази комбинация от себум, пот и крем е пагубна за порите на кожата.

Доматеният сок помага при акне и широки пори

Носите грим по време на тренировка

Подобно на ситуацията със слънцезащитния крем, носенето на грим по време на тренировка, когато се потите обилно, е грешка. Този вреден навик предизвиква запушване на порите и възпаление на кожата.

Коментирай