Здраве и красота

4 неща, за които потенето подсказва

Обърнете им внимание

11.10.2019г. / 17 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Потенето е естествена реакция на човешкото тяло, чрез която то се охлажда, детоксикира. Количеството на потта, както и нейният мирис могат да подскажат много за това какво се случва в организма ни. Ето няколко примера.

Повишен стрес

След натоварен работен ден, се усещате, че сте се изпотили с неприятна миризма? Няма съмнение, че в ежедневието ви е имало напрежение. Има два вида потни жлези – екринни и апокринни. Първите са разположени в по-голяма част от тялото, докато вторите се намират в областта на подмишниците и слабините. Именно апокринните жлези са отговорни за неприятната миризма на потта, а емоционалният дистрес провокира тяхното действие.

Признаци, че консумирате твърде много сол

Ниски нива на кръвна захар

Обилното изпотяване може да е знак, че кръвната ви захар е твърде ниска и това може да се случи на всеки. Когато тялото е под стрес, то освобождава хормона адреналин, който от своя страна ви кара да се потите. Други симптоми подсказващи за спад на кръвната захар са гадене, главоболие, треперене, раздразнителност, бърз сърдечен пулс.

Енергийни храни, които да ядем след джогинг

Тялото ви се дехидратира

Когато се потим обилно през горещите месеци, на сауна, докато спортуваме, тялото ни губи много вода. Това увеличава риска от обезводняване. Ето защо е важно да пиете достатъчно вода. В такива моменти цветът на урината може да ви подскаже дали имате недостиг на вода. Ако е бледожълта, всичко е наред, ако е по-тъмна – хидратирайте се.

Свързани статии

Губите електролити

Когато се потим, тялото ни не губи само вода, а есенциални електролити, като натрий, калий, магнезий и калций. Ако усещате замаяност, мускулни крампи, значи губите твърде много натрий. Той е важен в поддържането на правилния електролитен баланс и функцията на тялото. Разбира се не бива да прекалявате с консумацията на солени храни, защото това ще доведе до появата на други здравословни проблеми.

Коментирай