Здраве и красота

Състояния, за които цветът на езика може да подсказва

Кога трябва да потърсим лекарско мнение

14.10.2019г. / 06 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Виждате нещо странно в огледалото, когато си отворите устата? Езикът ви има необичаен цвят или сте забелязали някакви образувания по него, които преди не сте имали? Някои от тези изменения са безобидни, но други биха могли да подсказват за здравословен проблем. Ето какво означават различните промени в езика.

Червен език с цвят и пъпчици, подобни на ягода

Когато по езика се появят малки издутини, наподобяващи тези на ягода, както и зачервяване, това може да е сигнал за дефицит на витамин В12. Потърсете лекарско мнение. Лекарят ви може да ви назначи изследване, с което да се установи има или не недостиг на този витамин. Дефицитът на витамин В12 е съпроводен от симптоми като умора, проблеми с равновесието, слабост на мускулите, проблеми с паметта, нервност.

Кафяв, черен език

Въпреки че на пръв поглед черният или кафяв език изглежда ужасно и плашещо, в повечето случаи това се дължи на най-обикновено оцветяване от храни, кафе, тютюнопушене. За да премахнете неприятното оцветяване, наблегнете на добрата хигиена.

5 неща, които се случват, когато не четкате езика си

Бял цвят на езика

Това може да означава инфекция, в повечето случаи гъбична или бактериална. С подходящи проби и преглед от лекар специалист може да се установи какво е точното страдание, което ви мъчи и как да го лекувате.

Резки, бръчки, цепнатини

Освен че тези появили се бръчки могат да означават обикновено остаряване на тъканта с напредване на възрастта, нацепеният език може да е сигнал за стомашен рефлукс или язва. Връщащите се киселини в хранопровода и устната кухина предизвикват нарушения в тъканите на езика.

Причини, симптоми и лечение на язви и афти в устата

Бели плоски плаки по езика

Тези налепи се наблюдават както при бактериални и гъбични инфекции, така и при пушачи. Могат да са безобидни известно време, но могат и да са преканцерозни. Това означава, че при неовладян проблем тези плаки и лезии могат да се превърнат в рак.

Червени рани, лезии, които не отминават

Ако забележите червени болезнени ранички по езика, които не само че не зарастват, но и се появяват на нови места, не отлагайте прегледа при лекар. Ракът на езика е прогресивен и много опасен. Необходимо е незабавно да се консултирате със специалист.

3 естествени грижи за устната кухина

Статията има информативен характер. Ако забележите каквито и да е промени по повърхността на езика, попитайте своя личен лекар какви мерки да предприемете.

Коментирай