Здраве и красота

7 стъпки за перфектен домашен педикюр

За нежна кожа и красиви нокти

16.10.2019г. / 06 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В забързаното и ангажирано ежедневие, което модерната жена има понякога е трудно да отдели време за себе си, да отиде да се поглези и да отдаде необходимото на своите красота и релакс. Ако не си спомняте кога за последно успяхте да отделите време да си направите педикюр например, не сте сами. Най-често неглижираме красотата и здравето на краката си, защото те са обути в обувки почти през цялата година с изключение на лятото.

Възможни причини за почерняване на ноктите

Затова си направете педикюр вкъщи. А как да го направите по възможно най-приятния и ефективен за кожата и ноктите начин, вижте в следващите редове.

Стъпка 1 – отстранете напълно стария лак

За да започнете с оформянето на педикюра си най-напред премахнете щателно всички остатъци от стар лак по ноктите. Използвайте няколко памучни тампона, ако е необходимо, особено ако лакът е с наситен или тъмен цвят. Ако забележите пожълтяване на нокътя, втрийте малко олио за кутикули в ноктите, за да ги изсветлите.

Стъпка 2 – накиснете краката

Една неизменна и задължителна част от перфектния педикюр е накисването на краката. Започнете с ваничка с гореща вода. В нея капнете няколко капки душ гел. Поръсете с няколко зрънца английска сол. Това ще намали подуването на краката, ще редуцира усещането за тежест и умора, ще неутрализира лошата миризма и ще допринесе за отстраняване на мъртвите кожни клетки и някои бактерии. Добавете няколко капки етерично масло от лимон, чаено дърво или лайка, за да направите кожата още по-мека, а усещането незабравимо.

Краката могат да ви разкрият здравословни проблеми

Стъпка 3 – отстранете мъртвата кожа

Използвайте пемза, с която да премахнете мъртвата кожа. Това става много по-лесно и ефективно след накисването. Не търкайте твърде силно и продължително, защото това може да има обратен ефект.

Стъпка 4 – изпилете и оформете ноктите

Важно за добрия педикюр е ноктите да се пилят с не особено груба пила и задължително в една посока. Не движете пилата наляво-надясно, защото този вреден навик разслоява нокътя, прави го уязвим на счупване и различни инфекции.

Стъпка 5 – подготовка на ноктите

Преди да пристъпите към нанасянето на лак се погрижете за кожичките. Намажете с масло за кутикули, което да въздейства едновременно антибактериално и омекотяващо. Най-добрите масла за тази цел са бадемовото, лавандуловото, маслото от чаено дърво.

Важни неща, които трябва да знаем за гъбичките по ноктите

Стъпка 6 – нанесете база

Базата е задължителна стъпка в подготовката за педикюра. Тя предпазва нокътя от увреждания и оцветяване.

Стъпка 7 – нанесете цветен лак

По желание можете да нанесете един или повече пласта лак. Между всяко нанасяне изчакайте минимум 5 минути, за да сте сигурни, че лакът е изсъхнал добре. Завършете педикюра с нанасянето на топлак, който да придаде блясък на педикюра ви.

Коментирай