Здраве и красота

Какво се случва с тялото, ако ядете 1 чаша нахут всеки ден?

За полезните свойства на леблебията

11.11.2019г. / 06 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нахутът, наричан у нас още леблебия, е една от най-древните бобови култури, познати на цивилизацията от хилядолетия. Още през неолитната епоха нахутът е бил източник на фибри, здравословни мазнини, въглехидрати и множество витамини и минерали. Той е много богат и на протеини, заради което в кухнята на някои народи се използва като успешен заместител на месото.

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Нахутът има множество ползи за здравето на организма. Той би могъл да е част от диетата ви за отслабване и контролиране на кръвната захар с цел превенция на затлъстяване и диабет.

Ако ядете по една чаша варен нахут на ден, в тялото ви ще настъпят много промени, всички в положителна посока.

Отслабване

Протеините и фибрите в нахута се метаболизират по-бавно, което дава енергия и усещане за ситост дълго време. Те намаляват апетита и ускоряват изгарянето на мазнини.

За по-здрави кости

Леблебията е прекрасен източник на манган, калций, желязо, магнезий, цинк и витамини К и А. Цялата тази вълшебна комбинация е важна за растежа и изграждането на костното вещество в организма, както и за синтеза на колаген.

Какво се случва в тялото, когато заместим всички напитки с вода

За по-красива кожа

В нахута се съдържат още витамини Е и С, които са важни антиоксиданти за кожата. Те стимулират регенерацията на клетките, премахват фините линии и изглаждат бръчките, предпазват кожата от увреждания.

Намалява кръвната захар

Ако всеки ден изяждате по една чаша сварен нахут, тялото ви ще се радва на стабилни нива на кръвна захар и инсулин. По този начин се предпазвате от диабет, инсулинова резистентност и наднормено тегло. Минералите магнезий и цинк в нахута участват в процесите на контрол на кръвната захар.

За по-добро храносмилане

Нахутът е с много високо съдържание на фибри и протеини. Те стимулират храносмилането и повлияват положително работата на червата, включително и при синдром на раздразненото дебело черво и запек.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Свързани статии

Намалява кръвното налягане

Благодарение на наличието на магнезий и калий в състава си, нахутът успешно допринася и в контрола на кръвното налягане при хипертоници. Освен това намалява холестерола и триглицеридите в кръвта, което има допълнителен положителен ефект върху сърдечносъдовата система.

Стимулира растежа на косата

Витамините А и В, както и протеините в тази бобова храна стимулират растежа на косата, борят се с косопада и отслабването на структурата на косъма.

Какво се случва в тялото ни, когато гладуваме?

Подобрява здравето на очите

Освен важния за очите витамин А, нахутът доставя и бета-каротин. Той има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на дегенеративните процеси в очите с напредване на възрастта.

Коментирай