Здраве и красота

Какво се случва с тялото, когато не тренирате достатъчно?

Движението и упражненията са изключително важни за здравето и психиката

23.10.2019г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои хора са родени с бърз метаболизъм и щастието да могат да си позволяват почти всички храни без да губят добрата си форма. Други, за съжаление, нямат тази щастлива съдба. Те трябва да се борят непрекъснато, за да изглеждат добре. Ако сте от втората група, не сте сами. Вероятно вече сте напълно наясно колко неравностойна е тази борба. Омагьосаният кръг на хранителните режими и упражненията е ваш спътник в тази непрестанна борба.

Причините да не виждате резултати въпреки усилията ви могат да са много. Една от тях е недостатъчните упражнения, които правите. Понякога не си даваме сметка, че не тренираме достатъчно или че не се движим достатъчно и това може да е една от причините за неуспех в постигането на мечтаната фигура.

Какво да ядем преди тичане?

Движението обаче има огромни ползи и значение за здравето извън красивата фигура. То участва активно в редица процеси в организма и когато не се упражняваме достатъчно, движим се по-малко, отколкото седим в ежедневието си, това дава своите признаци и отражения.

Кои са ясните знаци, че не се упражнявате достатъчно?

Ядат ви се нездравословни храни

Повечето хора, които тренират редовно внимават каква храна приемат. Те се стремят да се хранят здравословно и да не надвишават необходимия калориен прием за деня. Колкото повече се движите, толкова повече организмът ви изразходва калории и мазнини. Движението е естествен механизъм за подобряване на чувствителността на клетките към инсулина. По този начин въглехидратите се изразходват правилно, а не се складират под формата на мазнини, както се случва при заседнал начин на живот, висок серумен инсулин и наднормено тегло.

Не спите добре

Когато правите упражнения и се движите повече през деня, заспивате по-лесно, защото изразходвате повече енергия. Ако страдате от безсъние, опитайте да правите повече упражнения и да се движите активно като начин да противодействате на безсънието.

Как да отслабнем, ако сме с ябълковидна или крушовидна форма на тялото

Лесно се изморявате

Ако не се упражнявате редовно, може да се окажете в затруднение при изкачване на стълби например. Не се учудвайте, че се задъхвате лесно. Това е така, защото не сте натрупали достатъчно тренинг, не сте увеличили издръжливостта си и не сте правили достатъчно кардио упражнения.

Метаболизмът се забавя

Колкото по-малко се движите, толкова по-бавен е метаболизмът ви и обратно. Ако сте забелязали, че повишавате теглото си, това е един от признаците на липса на достатъчно движение. Увеличете интензитета и честотата на упражненията си за седмицата.

Свързани статии

В лошо настроение сте, имате депресия

Тренировките, упражненията и изобщо движението регулират не само физическите процеси в тялото, но и психическите. Ако не се движите достатъчно, в тялото ви няма да се синтезира достатъчно серотонин, който се бори със симптомите на депресията и мрачното настроение. Тренировките помагат за противодействие на този така често срещан проблем в развитите общества.

Седенето – един от бичовете на съвремието ни

Повече стрес върху организма

Движението е природен механизъм срещу стреса. Достатъчната двигателна активност помага за потискане на възпалителните процеси в тялото, причинени от свободните радикали, развива и стимулира имунните защити и неутрализира влиянието на хормоните на стреса.

Коментирай