Високата чувствителност на зъбите е проблем с голяма честота. Повечето хора, страдащи от чувствителни зъби обикновено знаят кои храни предизвикват най-често внезапната и остра болка, характерна за този проблем. Обикновено това са киселинни, захарни, прекалено студени или твърде горещи храни и напитки, които отключват болковия синдром, придружен понякога с втрисане и разпространение на болката по съседни тъкани. Ето 5 от най-изявено провокиращите болка храни при чувствителни зъби.

5 неочаквани дейности, които развалят зъбите

Газирани напитки

Газираните напитки са висококиселинни, сладки, понякога по-сладки и от бучка захар, които на всичкото отгоре се сервират студени. Тази взривоопасна комбинация може да предизвика внезапна болка при силно чувствителни зъби, още повече в комбинация с лед. Избягвайте консумацията на газирани напитки не само заради чувствителните зъби, но и заради риска от диабет, който те повишават.

Сладолед

Друга храна, която типично предизвиква болка в чувствителните зъби е сладоледът. Освен че е леденостуден, той е и сладък, което е лоша комбинация за зъбите. Сладоледът дразни нерва на зъба заради тънкия емайл, което води до болка и изтръпване.

3 суперхрани за здрави и бели зъби

Горещо кафе, чай

Както прекалено студените, така и твърде горещите напитки не са добър избор. Те са вредни за чувствителните зъби, но и за хранопровода и стомаха. Консумацията им е непрепоръчителна, защото дразнят и могат да предизвикат болка.

Още по темата

Твърди бонбони

Схрускването на твърди и сладки бонбони е друг рисков момент при повишена чувствителност на зъбите. Заради характерния тънък емайл на зъбите, те са и по-податливи на напукване и счупване. Избягвайте лошия навик да хрускате твърди храни.

Естествени алтернативи на пастата за зъби

Цитрусови плодове

Тъй като цитрусите са с висока концентрация на киселини, те са вредни за чувствителните зъби и могат да причинят внезапна болка. Сладките портокали, мандарини, грейпфрути, ананаси, кивита могат да активират чувствителността на зъбите, особено ако са от хладилника.