Здраве и красота

Полезни мазнини за здравето на сърцето

Включете ги в менюто си

07.11.2019г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за здравето на вашето сърце? Спортувате ли редовно, внимавате ли с консумацията на алкохол, менюто ви здравословно ли е, а може би успявате и да противодействате на стреса?

Сърцето не спира да работи, дори когато ние си почиваме. Ето защо трябва да се грижим повече за него, а грижата започва от начина на хранене. Чували сме за полезните и вредни мазнини, но знаем ли кои са важни за здравето на сърцето?

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мазнините са вид полиненаситена мастна киселина, която има редица ползи за здравето, като:

  • Насърчаване на функциите на мозъка и нервната система;
  • Понижаване нивата на холестерола;
  • Намалява риска от сухота в очите;
  • Намалява възпалението в тялото;
  • Грижи се за здравето на сърцето и други.

Познати са няколко вида омега-3 мастни киселини. Три от най-значимите са ALA (алфа-линоленова киселина, DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). Те спомагат за намаляване на възпалението в тялото, подобряват здравето на сърцето, инсулиновата чувствителност, заздравяват клетъчните мембрани и други.

Храни, които подобряват кръвообращението и намаляват риска от съсиреци

Какви храни да консумирате, за да си ги набавите?

Хапвайте по-мазни риби, като сьомга, херинга, сардини, пъстърва, скумрия.Не пропускайте орехите, тъй като те са източник на омега-3 мастни киселини на растителна основа.

Смляното ленено семе е чудесна добавка към кисело мляко, печива, зърнени закуски, салати. Тези семена са едни от най-полезните за здравето на сърцето, помагат в контрола на високото кръвно налягане.

Семена от чиа – богати на важни хранителни вещества. Освен омега-3, семената от чиа ни осигуряват протеини, фибри, витамини и минерали.

Конопени семена – също добър източник на полезни мазнини и протеини.

Не пропускайте да добавите към менюто си и яйца.

Полезни храни, които повишават HDL (добрия) холестерол

Мононенаситени мазнини

Благодарение на тях можем да повишим нивата си на добрия холестерол. Високите стойности на холестерола крият риска от сърдечни проблеми, инсулт, тъй като той вреди сериозно на кръвоносните съдове.

С кои храни да си набавите този вид мазнини?

Добавете към менюто си сурови ядки, масло от рапица, зехтин, авокадо, фъстъчено масло (без добавени захар и сол). Всички тези храни са не само вкусни, но ни осигуряват и протеини, фолиева киселина, калий, фибри, витамини В6, С и Е.

Свързани статии

Полиненаситените мазнини

Те се съдържат в храни като олио, кедрови и слънчогледови семки, орехи, сусам, пилешко, пуешко, свинско месо, червен пипер, тиквени семки, свинска мас, олио от гроздови семки и други.

Кои мазнини могат да навредят на сърдечното здраве?

Избягвайте консумацията на палмово и хидрогенирано масло, трансмазнини, които се съдържат в много чипсове, бисквити, крекери, закуски и т.н. Намалете консумацията и на пържени храни.

Коментирай