Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако намалите кафето до едно на ден?

Насладете се на ползите му в тези здравословни граници

17.11.2019г. / 09 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте раздразнителни, нервни, тревожни, не спите добре и страдате от недобра концентрация, кафето може да е в основата на тези проблеми. Любителите на кафето, които пият по няколко чаши на ден, трудно ще си признаят, че кофеинът им влияе. Те дотолкова са свикнали с любимата си черна напитка, че са склонни да бранят консумацията ѝ докрай, убеждавайки се, че тя не им влияе зле като на другите.

Какво се случва с тялото, когато не харесваме работата си?

Разбира се, при различните хора влиянието на кофеина не е еднакво, но това не означава, че негативно влияние не съществува. Ако сте свикнали да пиете повече от 4 чаши кафе на ден, които се считат за абсолютна горна граница на допустим дневен прием, вероятността тялото ви да изпитва негативните странични ефекти на кофеина е голяма.

Какво ще се случи в тялото ви, ако намалите кафето до една чаша на ден?

Може да изпитате неприятни симптоми

Тъй като организмът ви е свикнал с кофеина, вероятността да получите някои неприятни симптоми, причинени от отсъствието му, е голяма. Най-често това са главоболия, леки тремори, безпокойство, нервност, депресия, трудности в съсредоточаването. С течение на свикването с намалената доза кофеин на ден неприятните усещания отшумяват.

Може да помогне за облекчаване на проблеми с пикочната система

Един от характерните странични ефекти на кофеина е увеличената диуреза. Кафето е диуретик, който дехидратира тялото и предизвиква увеличено отделяне на урина. От една страна това е добре, защото с ускорената диуреза се изхвърлят повече токсини от тялото, които иначе се задържат. От друга обаче, кафето създава киселинна среда в тялото, която подхранва бактериите в различни органи и системи, включително в пикочните пътища, което може да влоши различни инфекции и заболявания.

Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много млечни продукти?

Снимка: iStock

Може да помогне на храносмилането

Много хора, които пият по няколко кафета на ден, изпитват парене в гръдната област и връщане на стомашни киселини. Това е провокирано отново от киселинността на напитката и нейните дразнещи ефекти спрямо стомаха и червата. Когато намалите кафето до едно на ден, тези неприятни състояния трябва да затихнат.

Свързани статии

Полезните бактерии в червата ви ще повишат броя си

Пиенето на големи количества кофеин на ден действа негативно върху растежа на бактериите в червата. Киселинността му ги потиска и пречи на нормалното протичане на храносмилането и усвояването на веществата. Намаляването на приема на кофеин води до увеличение на полезните бактерии и удължаване на жизнения им цикъл.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Сънят ви ще се подобри

Ако се борите с трудности в съня, опитайте да намалите кафето. Колкото и да не ви се вярва, че то не ви пречи, това не е така. Кофеинът въздейства неусетно на нервната система и пречи на протичането на циклите на съня по най-здравословния начин. Намаляването на кофеина има благотворен ефект върху заспиването и намалява нощните събуждания.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Nadezhda Hristova Mi ( преди 4 години )
PIA PO EDNO KAFE NA DEN !!! PONIAKOGA I DVE ! CHYSTVAM SE DOBRE !!! OBIKNOVENO KRbVNOTO MI NALIAGANE E NORMALNO - 120/80 !!! NE BOLEDYVAM !!! AKO YSETIA NIAKAKVO NERAZPOLOJENIE VEDNAGA SE OBAJDAM NA MOETO JP !!! MOETO JP MI E PbRVO PRIATELKA, A SLED TOVA JP !!! SMIATAM, CHE NAI - VAJNO E CHOVEK DA E SPOKOEN !!! IMAM MNOGO RODNINI - TE VSICHKI MI POMAGAT AKO SE NALOJI !!! IMAM PREKRASEN SIN, KOITO MNOGO MI POMAGA !!! VSEKI DEN SE CHYVAME PO TELEFONA !!! KOGATO IMAM VbZMOJNOST OTIVAM PRI TIAH, ZA DA SE PORADVAM NA PREKRASITE SI VNYCI I PREKRASNATA SNAHA !!! SNAHA MI E KATO DbSHTERIA - IZKLUCHITELNO DOBRO SbSHTESTVO, VISOKO OBRAZOVANA, INTETLGENTNA - IZKLUCHITELNO TRYDOLUBIVA !!! OBICHAM GI BEZKRAINO !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар