Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много млечни продукти?

Дори най-полезните продукти стават вредни в неразумни количества

07.09.2021г. / 06 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Млечните продукти са много важни за цялостното здраве. В тях се съдържат незаменими хранителни вещества, включително калций, калий, витамин D. Пълномаслените млечни продукти се считат за здравословни, стига да се приемат в разумни количества.

Здравословни заместители на кравето мляко

Отдавна медицината дебатира по темата полезни или вредни са млечните продукти и отговорът определено не е еднозначен. Той зависи от индивидуалните особености на човек, дали има достатъчно от ензима лактаза, който разгражда лактозата (млечният протеин) в организма и още много други фактори.

Важно е да се научим да проследяваме симптомите на свръхконсумация на млечни продукти и да знаем кога е време да спрем.

Вижте кои са признаците, които подсказват, че сте консумирали твърде много млечни продукти.

Подуване, газове, бълбукане в корема

Ако сте прекалили с млечния протеин, това може да предизвика цялостен дискомфорт в коремната област, както в червата, така и в стомаха.

Стомашна болка

Млечната киселина дразни стомашната лигавица. Когато е в прекалено големи количества в стомаха, тя може да причини болки и неразположения.

7 храни могат да предизвикат образуването на целулит

Усилват се възпаленията в тялото

Ако страдате от болки в ставите, тези симптоми ще се засилят, ако сте прекалили с млечните продукти. За да намалите този вреден ефект, наблегнете на мастните киселини. Те имат естествен противовъзпалителен ефект върху тялото, като успокояват различни състояния, свързани с болки, подуване, скованост, дискомфорт.

Холестеролът и кръвното налягане се повишават

Ежедневното ядене на млечни продукти от различни видове и то в по-големи количества може да повиши значително нивата на кръвното налягане и показателите за холестерол в кръвта. Както високото кръвно налягане, така и холестеролът са тихи убийци, които могат сериозно да застрашат живота и здравето ни.

Свързани статии

Акне

Ако сте консумирали повече млечни продукти, отколкото тялото ви може да понесе, това може да се проличи и по кожата. Възможно е няколко часа след това по лицето, шията, гърба и деколтето да избият гнойни пъпки.

Топ 5 източника на калций, различни от млечните продукти

Злоупотребата с млечни продукти повишава риска от рак и сърдечносъдови заболявания

Не е нужно да преустановявате консумацията на млечните продукти, за да се предпазите от техните опасни влияния. Достатъчно е да намалите количеството, което приемате. Така ще сте сигурни, че не товарите организма си излишно, но и му доставяте ценни вещества.

Коментирай