Здраве и красота

13 ползи за здравето от ехинацеята

Подобрява защитните сили на организма

10.12.2019г. / 13 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ехинацеята е многогодишно растение, а за негова родина се смята Северна Америка. Използването му за лечебни цели започва още преди повече от 400 години. Според някои източници американските индианци са използвали ехинацеята като лечебно средство. Корените, стеблата и цветовете на растението се използват за лечебни цели. Освен под формата на чай, има няколко форми на приложение, под формата на хранителни добавки, тинктура, екстракт и други.

5 вида полезни чайове

Намалява възпалението

Според специалисти, редовната консумация на чай от ехинацея, може да помогне за намаляване на възпалението в организма, особено при пациенти с ревматоиден артрит, атеросклероза и пародонтит.

Съединенията в билката намаляват болката значително и подуването при остеоартрит. Разбира се, чаят или добавките от ехинацея не заместват основната терапия назначена от специалист.

За здрава кожа

Още една причина да добавите този ароматен чай към вашето ежедневно меню е, че със своите противовъзпалителни свойства, инхибира растежа на пропионибактерия, форма на бактерии, причиняващи появата на акне. Но също така ехинацеята спомага и за поддържането на кожата хидратирана, потиска симптомите на екзема.

При висока кръвна захар

Ако се налага да поддържате стабилни нива на кръвната ви захар, добавете ехинацея към менюто си.

Свързани статии

Според изследователи и учени, подобно на защитата срещу някои видове рак, пиенето на този чай, може да помогне за стабилизиране и дори да понижи високите нива на глюкозата в кръвта.

Осигурява антиоксиданти

Приемът на ехинацея е чудесен начин да осигурите на тялото си антиоксидантите, от които се нуждае, за да бъдете в добра форма и здраве. Антиоксидантите в растението се борят с оксидативния стрес, който може да доведе до редица здравословни проблеми като диабет и сърдечносъдови заболявания.

  • За подсилване на имунитета и по-бързо възстановяване при настинки и грип.
  • При астма.
  • Намалява риска от развитие на някои видове рак.
  • Ехинацеята инхибира растежа на гъбички (Candida albicans).
  • Намалява инсулиновата резистентност.
  • Помага за подобряване на настроението, намалявайки риска от депресия.
  • Ехинацеята също може да помогне и при редица инфекции, като вагинални инфекции, инфекции на пикочните пътища, възпаления в устната кухина и други.
  • Помага при главоболие, сенна хрема, болки в мускулите.
  • Действа благоприятно на храносмилателната система.
Коментирай
Здраве и красота