Здраве и красота

4 рецепти с кокосово масло

Готвенето с кокосово масло е здравословно

12.12.2019г. / 11 33ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-полезните храни е кокосовото масло, което се получава от плодовете на кокосовата палма или по-точно от месестата част на кокосовия орех. Въпреки че по-често го включваме в бюти ритуалите си, то е подходящо и за нашите кулинарни шедьоври. Защо да готвим по-често с кокосово масло?

Ползите за здравето от консумацията му са редица, сред които:

Кокосовото масло е богато на антиоксиданти, витамин Е, аминокиселини, минерали и е лишено от трансмазнини. При готвене е устойчиво на високи температури. С него може да приготвяте разнообразни рецепти. Вижте няколко добри предложения.

Брауни с кокосово масло

Необходими съставки: 120 г натурален шоколад, 200 г твърдо кокосово масло; 100 г бяла захар, 100 г кафява захар;3 яйца и 1 жълтък, 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия, 100 г брашно, щипка сол, 1/2 чаена лъжичка сода за хляб.

Загрейте фурната на 180 градуса. В тавичка за печене застелете добре пергаментова хартия. В голяма купа комбинирайте шоколада, кокосовото масло и ги разтопете в микровълнова или на водна баня. Трябва да се получи гладка смес. Оставете я леко да се охлади. След това се прибавят бялата и кафява захар, яйцата и жълтъкът, ванилията.

Разбъркайте добре и сложете сухите съставки. След като се получи хомогенна смес, изсипете я в тавата и печете за около 35 минути. Времето за печене може да се регулира, защото сърцевината на браунито трябва да е леко влажна. Оставете да изстине напълно преди да го разрежете.

Пилешко в тиган с кокосово масло и сметанов сос

Необходими съставки: 2 супени лъжици кокосово масло, 5-6 пилешки подбедрици, 1 голяма глава лук, нарязана на ситно, 1 чаена лъжичка настърган корен от джинджифил, 2 чаени лъжички къри на прах, 400 мл кокосово мляко, 2 супени лъжици заквасена сметана, няколко капки лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

10 рецепти за пилешки гърди

В тиган разтопете кокосовото масло, след което запържете месото до златисто. Отделете пилешкото в чиния и в същия тиган запържете лука. Ако е необходимо добавете още кокосово масло. Прибавете към него джинджифила, чесъна и подправките и запържете още за около 30 секунди. След това сложете кокосовото мляко, сметаната и оставете сместа да заври, а когато това стане може да върнете в тигана и пилешкото. Намалете котлона и гответе още 15-20 минути или до готовност на месото и сгъстяване на соса. Сервирайте с гарнитура по ваш избор.

Свързани статии

Кафе с кокосово масло

Направете си чаша ароматно кафе и овкусете с ½ или 1 ч. л. от маслото. По желание може да си добавите мед, мляко. За ползите за здравето от добавянето на маслото в кафето може да прочетете тук.

Домашен течен шоколад с кокосово масло

Необходими съставки: 250 г обелени лешници, 1/3 ч.ч. натурално какао на прах, щипка сол, 1 с.л. кокосово масло; 1 ч.л. ванилов екстракт, кленов сироп или пудра захар на сладост.

В тава или тиган, запечете леко лешниците. След като изстинат ги сложете в кухненски робот и прибавете към тях останалите съставки. Смелете до получаването на гладка смес.

Снимка: iStock

Коментирай