Здраве и красота

Рискове за здравето, свързани с Коледа

Бъдете по-внимателни, за да ги избегнете

17.12.2019г. / 10 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледа е един от най-дългоочакваните празници през годината. Той носи много радост и щастливи мигове на милиони семейства по света. Коледа обаче може и да донесе някои негативни емоции и дори здравословни проблеми, ако не бъдем внимателни. Как е възможно това? Вижте какви рискове за здравето може да ни донесе Коледа вместо подарък.

Наранявания, свързани с коледната украса

Коледните лампички са любима декорация за празника, но ако не бъдем внимателни, поставянето им по коледното дърво, на различни части в дома или по фасадата му може да създаде сериозни наранявания и дори да застраши живота ни. Когато украсявате дома си или около него с коледни лампички, трябва да сте много внимателни, защото съществува голям риск от падане, особено ако сте качени на стълба. От коледните светлинки може да ви хване и ток в случай, че кабелите или някоя друга електрическа част от лампичките е развалена.

Знаменитости, родени на Коледа

Опасност съществува и при поставянето на коледна украса и коледни играчки на високи места вкъщи или по коледното дърво.

Синдромът на коледното дърво

Този синдром засяга предимно хората, които страдат от сенна хрема или алергия към полени и които украсяват живо дръвче в дома си. За да избегнете здравословни проблеми, свързани с алергии и други видове реакции към коледното дърво, изберете изкуствено дръвче за тази Коледа.

Настинки и други заразни инфекции

Тук виновна е не Коледата, а зимният сезон като цяло. В този период от годината имунитетът на много хора спада, а вирусите и грипът атакуват. За да сте здрави на Коледа, подгответе организма си отрано с подсилващи имунитета природни продукти и здравословна диета.

Преяждане

Всяка година десетки и стотици преяли хора търсят помощ в спешните отделения на големите болници. Разнообразието от тежки храни на празничната трапеза и доброто настроение създават условия за преяждане или препиване с алкохол, които носят сериозни рискове за здравето. За да се предпазите от тях, опитайте да намалите порциите си и да похапвате по малко в разстояние на повече часове.

Звезди, починали на Коледа

Сезонно афективно разстройство

Сезонното афективно разстройство е вид депресия, която се проявява със сезонен характер. Често бива наричана „зимна депресия“, защото симптомите се проявяват най-вече през есента или зимата. Признаците обикновено отшумяват с настъпване на пролетта. Най-осезаеми са симптомите около Коледа, когато тече трескаво приготовление за празниците.

Тревожност и депресия

Много хора страдат от безпокойство и тревожност, които могат да прераснат в клинична депресия в този период от годината. Не е задължително причината да е Коледа. Депресията може да се задълбочи около всеки друг празник, който предполага семейни събирания или празненства с приятели. Най-честите фактори за това са необвързаност, липса на семейство, приятели, работа или жителство далеч от близките, невъзможност за връщане вкъщи за празниците, липса на пари и много други причини.

„Пътническа диария

Този тип диария се нарича условно пътническа, защото е свързана с пътуване за празниците или гостуване у чужда къща за Коледа, където е възможно да се появи заразяване с непознат за имунната система патоген. Преяждането с разнородна храна също е силен фактор по празниците. Пътуване на дълги разстояния със самолет също може да се окаже причина за поява на така наречената „пътническа диария“.

Красива украса с венци за Коледа (галерия)

Свързани статии

Повишен сърдечносъдов риск

Както негативните, така и положителните емоции могат да предизвикат сърдечносъдови проблеми. Вълнението е рисков фактор за различни сърдечносъдови инциденти, включително инфаркт и инсулт. Изследване, публикувано в British Journal of Medicine през 2018 година, което обхваща дълъг период на наблюдение от 1998 до 2013 година констатира, че около коледните и новогодишните празници броят на инфарктите значително нараства.

Коледни мисли

Задушаване

Коледната трапеза обикновено включва печени цели животни с кости. Рискът от задавяне с кост е голям, когато сте емоционално приповдигнати, разговаряте оживено и сте под влияние на алкохол. Това важи за всички празници, не само за Коледа.

Риск от падания и счупвания

През зимните месеци се наблюдава зачестяване на подхлъзванията на лед и заледена настилка, при които се случват неприятни счупвания на кости, навяхвания, натъртвания. Ако не бъдете достатъчно внимателни, рискувате да помрачите Коледата си.

Коледни пожелания за добри приятели

Коментирай