Здраве и красота

17 неща, които да попитате доктора си през новата година

Погрижете се за здравето си

18.12.2019г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка година си обещаваме да обръщаме повече внимание на здравето си и за съжаление рядко спазваме обещанието си. Много хора започват да следят здравословното си състояние и да се грижат за здравето си чак когато се появи проблем, който да ги стресне. За да не се стига до такъв повратен момент е необходимо да сме стриктни към здравето си винаги и да обръщаме повече внимание на профилактиката. За целта си дайте едно важно обещание – през новата година да посещавате по-често личния си лекар и да му задавате важни за вашето собствено здраве въпроси. Ето някои от тях.

Какво никога да не правите преди преглед при лекар?

„Какви са нивата ми на лош холестерол?“

За да се предпазите от сърдечносъдови заболявания, следете нивата на холестерола си. Попитайте личния си лекар в какви граници трябва да са те и се информирайте за диетата, която трябва да спазвате. Регулярното проследяване на нивата на лошия холестерол е важно в превенцията на сърдечносъдови заболявания.

„В какви стойности е кръвното ми налягане?“

Не е задължително да страдате от хипертония, за да имате нездравословни стойности на кръвното налягане. Стресовите фактори могат да предизвикат моментни изменения в нивата му и е добре да сте наясно с реалното си състояние, за да предотвратите по-нататъшни здравословни проблеми.

„Нормални ли са нивата ми на кръвна захар?“

Диабетът е един от бичовете на съвремието ни. Много хора страдат от потенциален риск от отключване на диабет заради лоши навици в ежедневието, неправилно хранене, заседнал начин на живот. Препоръчително е да следите нивата на кръвната си захар дори да не сте диагностицирани с предиабет, диабет или инсулинова резистентност.

Признаци, че е добре да потърсите второ лекарско мнение

„Какви задължителни годишни изследвания трябва да си направя и кои са препоръчителни?“

Личният ви лекар може да ви даде информация за това на какви изследвания можете да се подложите с цел превенция и профилактика и кои трябва да си направите задължително, особено ако страдате от хронично заболяване. Не се страхувайте да попитате. Не чакайте да се появят симптоми и чак тогава да действате.

„Какви са страничните ефекти на лекарствата, които пия?“

Вместо да разчитате на листовките на лекарствата, попитайте лекаря, който ви ги изписва. Споделете му и какви други медикаменти приемате и попитайте дали това е проблем за терапията ви.

„Какво е идеалното за мен тегло?“

Идеалното тегло е различно за всеки човек. То се пресмята по специална таблица за изчисление, съобразена с височината и възрастта на пациента. Попитайте вашия лекар кое е перфектното тегло за вас и ако показателите ви се различават от него – как да действате, за да го постигнете.

Най-добрият лекар се познава по резултатите

„Какви видове активност трябва да избягвам?“

Ако страдате от някакво заболяване, което предполага да избягвате даден вид спорт или физическа активност, най-добре е да се информирате за това от лекуващия ви лекар. Той би ви посъветвал най-адекватно. Не разчитайте на интернет за съвет.

„Нормална ли е функцията на щитовидната ми жлеза?“

Всяка жена трябва да се информира за състоянието на щитовидната си жлеза минимум веднъж годишно. Заболяванията на щитовидната жлеза, за съжаление, вече са изключително често явление и е важно да се проследява нейната функция.

„Трябва ли да ми бъдат поставени някакви ваксини?“

Ваксините, поставени в детска възраст, невинаги са достатъчни. Някои от тях предизвикват изграждане на имунитет за цял живот, но други имат определена трайност. За да сте сигурни, попитайте личния си лекар дали попадате във възрастова група, която подлежи на поставяне на дадена ваксина през тази година.

5 нетипични причини да посетите дерматолог

Ето какво още да попитате вашия лекар:

  • „Трябва ли да се притеснявам за съня си?“
  • „Какви са нивата ми на витамини?“
  • „Всичките ми бенки ли изглеждат добре?“
  • „Трябва ли да посетя специалист?“
  • „Трябва ли да си правя колоноскопия на тази възраст?“
  • „Кога е добре да си направя мамография?“
  • „Трябва ли да се тревожа за плодовитостта си и кога да си направя тест за фертилитет?“
  • „Какво мога да направя, за да подобря здравословното си състояние?“
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 4 години )
Добре е да се прави ПАП тест, като превенция за рак на маточната шийка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар