Здраве и красота

Какво никога да не правите преди преглед при лекар?

Кое може да повлияе негативно прегледите и изследванията

23.01.2017г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да посетите лекаря си при планиран преглед трябва да помислите за някои неща. Някои ваши ежедневни навици могат да попречат на качеството на прегледа и да повлияят на резултатите на проведените изследвания.

Ето какво не трябва да правите преди да отидете на лекар:

Не пийте кафе преди измерване на кръвното налягане

Ако ви предстои редовна консултация с кардиолог по повод вашето кръвно налягане, не пийте кафе преди това. Кофеинът може да повлияе зле на резултатите ви и да повиши повече кръвното налягане като даде погрешно впечатление на лекаря. Това може да подлъже специалиста и да го накара да ви предпише по-висока доза от лекарствата ви, която всъщност не ви е нужна.

Не слагайте дезодорант преди мамография

Мамографията е вид изследване, което обхваща не само гърдите, но и областта под мишниците. Там са разположени множество лимфни възли. Преди мамография тази зона под и около мишниците трябва да е напълно чиста, особено откъм дезодоранти с талк и пудри, защото в тях се съдържа алуминий. Той може погрешно да даде положителен резултат за наличие на рак.

Не яжте тежки мазни храни преди да ви правят изследване за холестерол и триглицериди

Ако ви предстои кръвен тест, имащ за цел да проследи нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта, избягвайте да ядете прекалено мазни храни предната вечер. Те ще променят резултатите от теста и ще изменят картината. Не само тежката и мазна храна е от значение в случая. Изобщо не е препоръчително да се храните обилно или да преяждате преди кръвни изследвания. Препоръчително е да минат поне 8 часа след храненето, за да са по-точни резултатите.

Не пийте и алкохол преди тест за холестерол

Холестеролът и триглицеридите се повишават и след пиене на алкохол. В някои случаи се повишават дори драстично. Много хора не знаят това и се фокусират предимно върху мазните храни.

Не си правете маникюр и педикюр преди преглед при дерматолог

Ако отивате при дерматолог за конкретен проблем вероятно не би било пречка да сте с лакирани нокти, но ако отивате на профилактична консултация не е препоръчително да носите маникюр и педикюр. Дерматолозите гледат всяка част на кожата, включително ноктите. Ако има някакъв проблем, който вие не сте забелязали, ноктите ви може да помогнат на специалиста да го открие. Ето защо трябва да посещавате дерматологичния кабинет без грим и лак.

Свързани статии

Не ходете с празен пикочен мехур на уролог

Обикновено уролозите предпочитат пациентът да е с пълен пикочен мехур. Ако се наложи специфично изследване на урината или ехографско изследване на пикочния мехур е добре той да е пълен с урина. Избягвайте дехидратацията преди преглед при уролог и поради още една причина – липсата на достатъчно течности в тялото променя химичния състав на урината и може да обърка констатацията на лекарите.

Не яжте червена храна преди колоноскопия

Червената или лилавата храна може да оцвети стените на дебелото черво в червено. Освен това, червените естествени багрила в храните могат да допринесат за образуването на слуз и желеподобна субстанция в дебелото черво, която да попречи на качественото провеждане на колоноскопията.

Снимки: iStock

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Др. Бах ( преди 7 години )
всичките съвети са голяма простотия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар