Здраве и красота

3 начина да стимулирате синтеза на колаген

Консумирайте храни, богати на витамин C

17.01.2020г. / 13 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колагенът е най-често срещаният протеин в човешкото тяло. Той е от съществено значение за здравето и функциите на сухожилията, връзките, ставите, косата, кожата, зъбите. Благодарение на него, нашата кожа има по-младежки вид. Ето защо е важно да помагаме на тялото си да го синтезира. Вижте 3 начина да стимулирате този процес.

Алое вера

Гелът от алое вера обикновено се използва за заздравяване на повърхностни рани. Той успокоява кожата, помага ѝ да се възстанови след по-леки изгаряния, хидратира я в дълбочина. Алое вера спомага за синтеза на колаген, не само когато се нанася върху кожата, но и когато се приема под формата на напитки. Според специалисти, редовната употреба на алое вера значително подобрява състоянието на кожата.

Маски за лице с кокосово масло

Консумирайте храни, богати на витамин С

Един от най-важните антиоксиданти за здравето и красотата на кожата е витамин С. Той спомага за синтеза на хиалуронова киселина. Благодарение на нея, кожата се възстановява по-бързо от наранявания, забавя се появата на бръчки, поддържа се доброто здраве на ставите. Според проучване, хиалуроновата киселина може да помогне за засилване на синтеза на колаген в човешкото тяло.

Хиалуроновата киселина се намира естествено в тялото, но тя намалява с напредване на възрастта. Консумацията на храни, които са богати на витамин С и аминокиселини, може да повиши нивата на хиалуронова киселина и колаген в организма, което да допринесе за по-красива и здрава кожа. Тук може да видите кои храни подобряват синтеза на хиалуронова киселина.

Масло от жожоба за красива кожа

Добавете към менюто си кориандър

За здрава и красива кожа, добавете го към вашите кулинарни рецепти. Кориандърът съдържа витамин С, линоленова киселина, която забавя процесите на стареене, но и е от изключителна важност за защитата на кожата. Линоленовата киселина съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, нанасящи вреди на кожните клетки.

Коментирай